Dolar

32,5962

Euro

34,7568

Altın

2.495,83

Bist

9.524,59

Tuşba Belediyesi'nden bölge hayvancılığına büyük destek

Van'ın Tuşba Belediyesi, 11 mahalleye meralarda hayvanların içme su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sıvat dağıtımı yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-25 14:27:09

Tuşba Belediyesi'nden bölge hayvancılığına büyük destek
Van'ın Tuşba Belediyesi, 11 mahalleye meralarda hayvanların içme su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sıvat dağıtımı yaptı.

Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünce yapılan proje kapsamında DAP İdaresi Tarım Bileşeni bünyesinde 11 mahalleye sıvat kazandırıldı. Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, 2015 verilerine göre Van ili koyun sayısının yüzde 17,5 artarak 2 milyon 870 bin baş ile Türkiye birincisi olduğunu hatırlatarak, "Özellikle çok sıcak geçen yaz mevsimi nedeniyle daha fazla suya ihtiyaç hasıl olmuştur. Her canlının hayat kaynağı sudur. Su, insanlarda olduğu gibi doğada yaşayan her canlı için vazgeçilmez bir hayat kaynağıdır. Tuşbalılar meralarda hayvanların su ihtiyaçlarını karşılanması için sıvat (hayvan içme suyu tesisi) talebinde bulunmuştur. Mahallelerin büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı ve sürü sayısı, meraların topoğrafik yapısı, otlatma süresince su kaynağının kesilip kesilmediği durumları tespit edilerek ihtiyacı olan mahalleler bir bilimsel saha araştırmayla belirlendi. Tuşba Belediyesi olarak meralarda otlayan hayvanların, bu zorunlu ihtiyacının bir nebze de olsa karşılanabilmesi için muhtarlarımızın ve bölge halkımızın talepleri doğrultusunda böyle bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. 168 bin 20,20 TL bütçe ile 11 kırsal mahallemiz için sıvat projeleri, 200 adet beton, 120 adet sac olmak üzere toplam 320 sıvat yapım işi ihale edildi. Yapılan ihalenin neticesinde çalışmalarına başlayan Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, birçok kırsal mahallede kurulumu tamamlanmak üzere olan sıvat projesi, temmuz 2016 sonu itibariyle tamamlanacaktır. Hayvan varlığı ve su kaynağına dayalı olarak sıvat projesi uygulanan mahalleler Ağartı (Ayanıs), Alaköy, Dibekdüzü (Aravang), Dilimli (Xıreşik), Gendelova, Gölyazı (Mıxkıner), Kolsatan, Kozluca, Özyurt, Pirgarip veYeniköşk mahallesidir. Tuşba ilçesi yerleşim olarak 57'si kırsal olmak üzere toplam 67 mahalleden oluşmaktadır. Bir anlamda tarım ve hayvancılığın yoğun yapıldığı ilçemizde hayvanların yazın ölümcül hastalık olan sarılıktan telef olmaması ve verimli hayvancılık yapılması adına proje bölge için çok büyük bir önem arz etmektedir" dedi.

Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Hasan Handil ise, hayvancılık faaliyetlerin ekonominin temelini oluşturduğunu belirterek, "DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2015 yılında Tuşba Belediye Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda hayvan sayısı, uygun su kaynağı ve benzeri kriterler dikkate alınarak, 11 mahalle için sıvat projesi hazırlanmış ve DAP İdaresi Başkanlığına sunmuştur. Tuşba ilçesi hayvancılık açısından potansiyeli oldukça yüksektir. Çok sayıda küçükbaş ve bir o kadar da büyükbaş hayvana sahiptir. İlçe nüfusunun yüzde 60'ının geçim kaynağını tarım ve hayvancılıkla sağladığı Tuşba'da, sağlıklı hayvan yetiştirmemiz için, sağlıklı suyun temini önem arz etmektedir. Hayvan içme suyunun sıvatını yapmak için Tuşba genelinde kırsal mahallelerde uygun alanlar ve meralarda çok sayıda kaynak sular mevcuttur. Ancak sularımızın hem küresel iklim değişikliğinden hem de bilinçsizce kullanmadan dolayı azalmış olması, hem de mera üzerinde bugüne kadar uygun sıvatların yapılmaması şimdiye kadar tarım ve hayvancılık üzerinde çok olumsuz etki oluşturmuştur. Bu proje tarımın ve hayvancılığın geliştirilmesi, hayvancılıkta yeteri düzeyde faydalanılması için çok önemelidir. Yapılan projeler kapsamında kaynak sularımızın boşa heba olmaması sağlanmaktadır. Hayvanlarımızın faydalanması, temiz su içmesi için bu sıvatları hayata geçiriyoruz. Hayvanların yeterince su ihtiyaçlarının giderilebilmesi için bu sıvatların acilen yapılması gerekiyordu. Belediyemizin halk günlerinde halkımızın ve özelikle muhtarlarla yaptığımız toplantılarda, mahallelerin en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan sorun sıvat ihtiyacıydı. Hayvanlarımızın temiz su içmesi için biz de mahallelerde hayvan tespitlerini yaptık. Köy muhtarlarından dilekçeler topladık, DAP Kalkınma İdaresi Erzurum Başkanlığına sunulmak üzere Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 11 adet mahalle projesi sunduk. Projemiz olumlu sonuçlanması sonucunda hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başladık. Şu an birçok mahallemizde sıvat çalışmalarımız yüzde 90 civarında tamamlanmış ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Projeye destek veren DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve emeği geçenlere çok teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Haber Ara