Dolar

32,5798

Euro

34,9832

Altın

2.425,63

Bist

9.722,09

Türkmen liderden bayrak tepkisi: Silahlar konuşur

Irak Türkmen Meclisi Başkanı Erşad Salihi, Kerkük'te Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının kamu kurumlarına ait binalarda kullanılması kararına ilişkin açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-29 16:47:08

Türkmen liderden bayrak tepkisi: Silahlar konuşur

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Habertürk gazetesinden Nalan Koçak'ın haberine göre
Irak Türkmen Meclisi Başkanı Erşad Salihi, Kerkük'te düzenlediği basın toplantısında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının, hükümet binalarına asılmasına onay verilmesinden çatışma çıktığını belirterek "Kerkük'te konuşursa sadece silahlar konuşur. Silahsız olan bir milletin neyi olur ki, bir tek basın üzerinden sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz burada Türk olmanın faturasını ödüyoruz" dedi.

"KARAR TEK TARAFLI ALINDI"

"Kerkük Vilayet Meclisi'nde hassas konularda kararlar çoğunlukla değil, uzlaşmayla alınırdı. Ancak bu kez oylama yapıldı. 41 sandalyeli Meclis'te 26 Kürt, 9 Türkmen, 5 de Arap vekil var. Çoğunluk Kürtlerde olduğu için bu karar çıktı. Bu işi Barzani grubundan çok Talabani'ye bağlı gruplar yapıyor. Kerkük Kürt bölgesinin bir parçası değil ki orada Kürdistan bayrağının dalgalanması yasallaşsın. Birleşmiş Milletler, Bağdat yönetimi, Türkiye Kerkük'te Kürdistan bayrağının asılmasına tepki gösterdi. Ancak tepkiden çok şu anda icraata ihtiyacımız var. Mutlaka biz de yasal haklarımızı kullanacağız. Federal Anayasa Mahkemesi'ne kararın iptali için başvuracağız."

"ÇATIŞMA ÇIKTI"

Erşad Salihi, Türkmen Cephesi'nin de tepki çeken karara karşı Kerkük sokaklarına Türkmen bayrağı asma kararı aldığını açıkladı:

"Bunun neticesinde çatışmalar yaşanabilir. Bunun sorumluluğu da Kürt vali Necmeddin Kerim'dedir. Bazı olaylar bizim kontrolümüzde ancak bazıları değil. Musalla Lisesi'nde Türkmen öğrenciler bayrak asınca gerilim yaşandı. Kerkük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde de Türkmen ve Kürt öğrenciler arasında çatışma yaşandı."

Salihi "Daha fazla çatışma bekliyor musunuz?" sorusuna, "Kesinlikle. Her an her şey olabilir. Kürt silahlı grupları Kerkük sokaklarında dolaşıyor" cevabını verdi.

Salihi kentteki son durumuysa şu sözlerle değerlendirdi:

"Kerkük'te konuşursa sadece silahlar konuşur. Silahsız olan bir milletin neyi olur ki, bir tek basın üzerinden sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz burada Türk olmanın faturasını ödüyoruz."

KARAR MAHKEMEYE TAŞINIYOR

Ayrıca Salihi, kararı mahkemeye taşıyacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Irak meclisi, yasal olmayıp tek taraflı alınan kararı reddetme hakkına sahiptir. Bu yüzden de (bayrak) dosyasını federal mahkemeye taşıyacağız. Kerkük'te oluşan bayrak krizi ile ilgili federal mahkemenin alacağı karara da herkesin saygı duyması gerekiyor."

Salihi, sözlerini "Bu ülkede kimsenin kanının dökülmesini istemiyoruz ancak haklarımızı da yasal yollara başvurarak savunacağız" diyerek tamamladı.

NE OLMUŞTU?

Kürt üyelerin ağırlıkta olduğu Kerkük İl Meclisi, Kerkük'te Kürt Vali Necmeddin Kerim'in istediği bayrak düzenlemesini Türkmen ve Arap üyelerinin boykot ettiği oylamada kabul etti. Karar Bağdat'ta tepkiyle karşılandı ve bunun anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Kerkük Valiliği'ne gönderilen yazıda "Kentiniz federal hükümet ve anti merkeziyetçi yönetime bağlıdır. Bu nedenle orada sadece Irak bayrağının asılması gerekiyor" dendi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, kararın "kargaşaya yol açacağı"nı söyledi. Türkiye'den gelen ilk açıklama ise Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlık açıklamasında "Kerkük'te resmi dairelerde IKBY bayrağının asılmasını endişe ile karşılıyoruz. Kerkük konusunda tek taraflı adımlar zarar verir" denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün (29 Mart 2017) TRT Haber'de yaptığı açıklamada “Kerkük'teki Kürt bayrağı oylamasını doğru bulmuyoruz. O bölgenin etnik yapısını değiştirmek doğru olmaz” dedi.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA (TIKLAYINIZ)

TÜRKMENLERDEN PROTESTO (TIKLAYINIZ)

BAĞDAT HÜKÜMETİ MAAŞLARI MI KESECEK? (TIKLAYINIZ)

Haber Ara