Dolar

32,3747

Euro

35,0337

Altın

2.323,38

Bist

9.079,97

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 16:15:53

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler
Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, Suriye meselesine karşı gerekli önlem alınmadığı için için bugün dünyanın küresel terör ve küresel mülteci krizi gibi iki temel sorunla uğraştığını söyledi.

Yetiş, sığınmacılara yönelik Gaziantep Valiliğinde düzenlenen toplantıda, Suriye'deki meselenin 2011'de başladığını belirtti.

Türkiye'nin, yaklaşık 5 yıldır Suriye sorunuyla yakından ilgilendiğini ifade eden Yetiş, "Başta Avrupa devletleri olmak üzere dünyanın bir çok ülkesi Suriye meselesinden doğacak sorunlara karşı duyarsız kaldı. Suriye meselesine karşı gerekli önlem alınmadığı için bugün dünya küresel terör ve küresel mülteci krizi gibi iki temel sorunla uğraşıyor" dedi.

Yetiş, mülteci krizinin son dönemlerde Avrupa'da çok ciddi şekilde boy gösterdiğini dile getirdi.

Suriye'deki sorunun 2011'de başladığını hatırlatan Yetiş, "Bu meselenin 2011 yılından beri dünya gündemine girmemesi, bu yükün Türkiye'nin özveriyle karşılamasından kaynaklanmaktadır. Bu konudaki en önemli etkenler ise halkın misafirperverliğiyle kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte ortaya koyduğu fedakarlıktır" şeklinde konuştu.

Sınır illerindeki gelişmeleri yerinde tespit etmeye çalıştıklarına dikkati çeken Yetiş, Gaziantep'teki sığınmacılar için sağlık, ekonomi, barınma gibi bir çok alanda başarılı çalışmalara imza atıldığını vurguladı.

Suriye'deki gelişmelerin çok ciddi boyuta ulaştığını anlatan Yetiş, "Bu meselenin Türkiye tarafından tek başına karşılanamayacağını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Biz, bir taraftan yükün altından kalkmaya çalışırken bir taraftan da dünyanın üzerine düşen sorumluluk çerçevesinde katkı vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

- Gaziantep'teki Suriyelilerin durumu

Vali Ali Yerlikaya ise kentte 340 bin Suriyeli'nin bulunduğunu ve halkın misafirlerle beraber yaşadıklarını kaydetti.

Suriyeli öğrenci sayısının da 53 bine yükseldiğini anlatan Yerlikaya, sağlıkla ilgili gelinen noktanın gayet iyi olduğunu aktardı.

Kentte, güvenlik konusunda zaman zaman gerçekle örtüşmeyen bazı bilgilerin dolaştığına dikkati çeken Yerlikaya, "Suriyeli misafirlerin suça karışma oranı çok düşük. Mesela 1 Ocak 2015 gününden bu yana adliyeye polis bölgesinden yansıyan dava sayısı 54 bin. Bunların sadece 700'ü Suriyelilerin suç dosyası. Yani bu veriler, kentteki Suriyelilerin suça karışma oranını açıkça ortaya çıkarmaktadır" diye konuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara