Dolar

32,5026

Euro

34,7509

Altın

2.491,27

Bist

9.524,59

Türkiye ve Rusya açıklamalarının şifreleri

Suriye sınırında düşürülen uçağın ardından Türkiye, Rusya ve Türkmen tarafından peş peşe açıklamalar geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-24 13:03:44

Türkiye ve Rusya açıklamalarının şifreleri

Hürriyet'in haberine göre, Düşürülen uçak ile ilgili olarak hem Türkiye hem de Rusya tarafından gelen açıklamalarda önemli detaylar ve "diplomatik ifadeler" dikkat çekiyor. 

1- TSK, "RUS UÇAĞI" DEMEDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin açıklamasında, düşen uçağın milliyetine özellikle yer verilmedi. Açıklamada, "Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak" ifadesi kullanıldı. Bu ifade ile Türkiye, hedefin Rusya olmadığını, uçağa Türkiye'nin bölgede seyredebilecek, milliyeti ne olursa olsun tüm hava araçları için genel angajman kuralları çerçevesinde uçağa müdahale edildiği vurgulandı.

2- TSK AÇIKLAMASINDA "UÇAK VURULDU" DEĞİL, "MÜDAHALE EDİLDİ" DENİLDİ

TSK açıklamasında dikkat çeken ikinci ifade ise, devriye gezen Türk F-16'ları tarafından, sınır ihlali yapan uçağa "müdahale edildiğinin" söz edilmesi. Açıklamada, "sınır ihlali yapan uçak vuruldu" ifadesi yerine, "müdahalede bulunuldu" denilmesi, yine Ankara'nın "hedef göstermedik" mesajı olarak yorumlandı.

3- İHLAL DETAYI VERİLDİ

TSK açıklamasında ayrıca, uçağın sınırda yaptığı ihlaller konusunda ayrıntılı bilgi verilmesi de dikkat çekti. TSK açıklamasında, uçağın Türk hava sahasını "beş dakika içinde 10 kez" ihlal ettiği ayrıntısı yer aldı. Bu ifadeyle Türkiye, uçağın ihlaline ilişkin elinde ayrıntılı bilgi olduğunun da işaretini vermiş oldu. 

4- LAVROV'UN ZİYARETİNE İPTAL AÇIKLAMASI YOK

Tıpkı Türkiye gibi, Rusya da ilk resmi açıklamasında temkinli bir ifade kullanmayı tercih etti. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye'ye planlanmış ziyaretinin iptal edildiğine ilişkin bir açıklamayer almadı. Aksine Rus kaynaklar, Lavrov'un ziyaretinin planlandığı gibi yapıldığını sızdırdılar. Moskova bu bilgilerle, gerginlik istemediği işaretini iletmiş oldu.

5- RUSYA: UÇAK KARADAN AÇILAN ATEŞLE VURULDU

Rus Savunma Bakanlığı açıklamasında dikkat çeken bir başka ifade ise, uçağın "nasıl vurulduğuna" ilişkin. Açıklamada, uçağın "karadan açılan ateşle vurulduğu" vurgulandı. Aynı açıklamada, "Türk Hava Sahası ihlal edilmedi, bunu kanıtlayabiliriz" bilgisi de yer aldı. Diplomatik kulislere göre, Rusya aynı açıklamada bu iki ifadeyi bir arada kullanarak, düşen uçak konusunda Türkiye'yi açık ifadelerle suçlamaktan kaçındı, olayı muğlak bırakmayı tercih etti.

TÜRKMEN KOMUTAN: UÇAĞI BİZ VURDUK 

Türkmen Komutan Osman Salih, Habertürk'ün yayınına katılarak düşürülen uçağı kendilerinin vurduğunu savundu. Salih, bu iddiayı şu sözlerle anlattı:

“Düşen uçağı Türkmen güçleri vurdu. Rus uçaklarından birini uçaksavarla vurduk. Pilotlar uçağın içinden yanarken ormana atladılar.  Şimdi de uçakları arıyoruz. Şu anda pilotların yerlerini bulduk. Birazdan yanımızda esir olacak. Şu an takipteyiz. İki helikopter pilotları almak istiyorlar.”

Haber Ara