Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Türkiye uluslararası hukuka uygun davrandı'

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile eski Kiev Büyükelçisi John Herbst, düşürülen Rus uçağı hakkında Türkiye'ye destek verdiler.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 12:39:38

'Türkiye uluslararası hukuka uygun davrandı'

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile eski Kiev Büyükelçisi John Herbst, Türkiye'nin, hava sahasını ihlal eden savaş uçağını daha önce açıkladığı angajman kuralları çerçevesinde düşürdüğünü ve uluslararası hukuka uygun davrandığını vurguladı.

Eski büyükelçiler, Türkiye'nin, hava sahasını ihlal eden savaş uçağını daha önce açıkladığı angajman kuralları çerçevesinde ve 5 dakikada 10 kez uyardıktan sonra düşürmesini AA muhabirine yorumladı.

Merkezi Washington'da bulunan Atlantik Konseyi Refik Hariri Merkezi'nin Başkan Yardımcılığını yürüten ve 2011-2014 yıllarında ABD'nin Ankara Büyükelçiliğini yapan Francis Ricciardone, Türkiye'nin savaş uçağını düşürerek uluslararası hukuka uygun davrandığını vurgularken, kendisinin bir uluslararası hukuk uzmanı olmadığını ancak Türkiye'yi yakından tanıyan ve askeri konularda tecrübeli bir kişi olarak kendi bakış açısıyla Türkiye'nin pozisyonunun çok açık ve net olduğunu kaydetti.

Ricciardone,  "Türkiye, angajman kurallarını herkese açık bir şekilde ortaya koydu ve Suriye tarafından gelen uçakların kendi hava sahasını ihlal etmesine karşı defalarca uyarıda bulundu" dedi.

"Türkiye, net bir şekilde kendi hakkı çerçevesinde davranmıştır"

Rusya konusunda uzman olan ve 2003-2006 yılları arasında ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliğini yapan John Herbst de her ülkenin kendi hava sahasını savunma hakkı olduğunu ve Türkiye'nin de bu hakkını kullandığını belirtti.

Herbst, Türkiye'nin kendi hava sahasını ihlal eden savaş uçağını defalarca uyardığını ancak ondan sonra uçağı vurduğunu ve NATO'nun da bunu teyit ettiğini hatırlattı.

Atlantik Konseyi Dinu Patriciu Avrasya Merkezi Direktörlüğünü de yapan Herbst, "Bu son olayda Türkiye, net bir şekilde kendi hakkı çerçevesinde davranmıştır" dedi.

"Rusya'nın harita ve radar verileri tutarsız"

Rusya Savunma Bakanlığının, düşürülen uçağın Suriye hava sahasından ayrılmadığını ispatlamak için kullandığı harita ve radar verilerinin "tutarsız" olduğunu vurgulayan Herbst, "Moskova'nın açıklamaları hiçbir şeyi ispatlamıyor" ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin ortaya koyduğu veriler ışığında Rus savaş uçağının olaydan önce de Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiğinin görüldüğünü kaydeden Herbst, "Türkiye'nin bu konuda soruşturma istemesi de doğaldır" dedi. 

Haber Ara