Dolar

32,5089

Euro

34,8148

Altın

2.486,70

Bist

9.551,08

'Türkiye kapıları açsa ne yapacaksınız?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupalı bir siyasetçinin ifadelerini tekrar gündeme getirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-29 12:09:13

'Türkiye kapıları açsa ne yapacaksınız?'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarları ağırlayan Erdoğan, Avrupalı bir siyasetçinin Birleşmiş Milletlere ve Avrupa Birliği'nin Türkiye karşıtı politika yürüten bir çok siyasetçisine yönelik sözlerini hatırlattı.

Erdoğan şunları söyledi:

Geçtiğimiz günlerde bir ülkenin lideri onlara hatırlattı. 'Türkiye'ye haksızlık yapıyorsunuz. Türkiye şu kapıları açmış olsa, mültecilerin hepsi Avrupa'ya gelse ne yapacaksınız? Yüzlerce kişiye katlanamıyorsunuz. Binlerce, on binlerce kişi gelirse ne yapacaksınız' dedi.

Onlar ise şunu söylüyorlar 'Çok haklısın biz senin kadar cesur konuşamadık.'

Aynı şeyleri bize de söyledikleri için artık bunların temennilerine alıştık.

NE OLMUŞTU?

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, La Repubblica'ya verdiği röportajda Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında sığınmacılara ilişkin imzalanan anlaşmanın geri çekilmesi, Türkiye'nin kapıları açması halinde bunun Avrupa için yıkıcı olacağını söylemişti. AB'nin vize serbestisi getirmemesi halinde, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasının sona ereceğine ilişkin açıklamaları hatırlatılan ve bunun ardından Balkanlar'dan İtalya'ya doğru yaşanabilecek göç akını karşısında bir planları olup olmadığı sorulan Alfano, “Türkiye kapıları açarsa bunun tüm Avrupa için yıkıcı bir şey olacağı açıktır” demişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ise Türkiye hükümetinin “Vize serbestisi olmazsa, geri kabul anlaşmasını geri çekeriz” tavrına dair “Avrupa, hakların ihlalini kınama konusunda kararlı olmalı. Ancak, aynı zamanda mümkünse ulusal çıkarlarımızı da kaybetmemeye çalışmalı, Türkiye ile ilişkilerimizi koparmamalıyız” demişti.

AB'nin gündeminden mülteci meselesinin çıkıyor olduğu hissinden ötürü biraz endişeli olduğunu ve bunun kendisini şok ettiğini dile getiren İtalya Dışişleri Bakanı, “Bazı ülkeler bu meselenin sadece İtalya ve Yunanistan'ı ilgilendirdiğini düşünüyorsa, sınırda inşa edilen yeni duvarların gölgesinde güven duygusu hissediyorsa yanılıyor. Biz sesimizi yükseltiyoruz çünkü birliğin temelleri tehlikede” ifadelerini kullanmıştı.

Haber Ara