Dolar

32,5676

Euro

34,7173

Altın

2.487,06

Bist

9.524,59

Türkiye - Irak geriliminin faili: Nuri el Maliki ve İran

“Nuri el Maliki ile İbadi arasındaki gerilim, Türkiye üzerinden oluşturuldu. Bunu Maliki yaptı.'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-11 16:23:39

Türkiye - Irak geriliminin faili: Nuri el Maliki ve İran

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi, Başbakan Binali Yıldırım'ın geride bıraktığımız haftasonu Irak'a yaptığı ziyaret sırasında yanında olan heyet ile görüştü. Selvi, başbakan Yıldırım ve Iraklı mevkidaşı Haydar İbadi'nin arasındaki görüşmenin tonunu aktardı.

"Çok değil daha 3 ay önce Irak Başbakanı İbadi, Türkiye'ye yönelik sert açıklamalarda bulunmuştu. İbadi, Bağdat'taki görüşmelerde yapıcı bir portre çizmiş. Mart-nisan aylarında Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor" diye yazan Selvi, "Peki İbadi o süreçte Türkiye'ye karşı tansiyonu neden yükseltti?"diye sordu.

Selvi bu soruyu görüştüğü isimlere sordu ve şu cevabı aldı:

“Nuri el Maliki ile İbadi arasındaki gerilim, Türkiye üzerinden oluşturuldu. Bunu Maliki yaptı. Maliki'nin elinde Haşdi Şabi'den bir grup var. Türkiye buna karşı çıkıyor. İbadi de bu durumu biliyor. Ama Meclis'te çok gücü yok.”

Selvi şöyle devam etti:

ENDİŞELER GİDERİLMEK İSTENDİ

Başbakan'ın ziyareti Irak'ın endişelerini gidermeye, yönetimdeki Türkiye'nin Irak'ı işgal edeceği algısını kırmaya yönelik olmuş.

İRAN FAKTÖRÜ

Irak'ı arka bahçesi olarak gören İran, Türkiye düşmanlığını körüklüyor. İran'ın Tuz Hurmatu ve Halis bölgelerinde kampları var.

KASIM SÜLEYMANİ VE HAŞDİ ŞABİ SORUN DĞEİL AMA TÜRK ASKERİ...

İran'ın güçlü adamı Kasım Süleymani, Haşdi Şabi adı altında faaliyet gösteren kampları kullanıyor. Ama Türkiye'nin, PKK ve DAEŞ tehdidi için kurduğu kamp, Irak'ı işgal hazırlığı olarak gösteriliyor.

Haber Ara