Dolar

32,3539

Euro

35,0380

Altın

2.328,09

Bist

9.079,97

Türkiye'den Hollanda'ya 'Fethullah Gülen' talebi

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, Cemaat'le mücadele kapsamında Hollanda'dan yardım isteyeceklerini açıkladı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-26 05:25:30

Türkiye'den Hollanda'ya 'Fethullah Gülen' talebi

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, Fethullah Gülen Cemaati'nin yurtdışındaki örgütlenmesi ile de mücadele edeceklerini belirterek, bu konuda Hollanda hükümetinden yardım isteyeceklerini söyledi.

Hollanda Televizyonu'na (NOS) konuşan Büyükelçi Arslan, Türkiye'nin Fethullah Gülen Cemaati'ni 'terör örgütleri listesine aldığını' anımsatarak, Avrupalı müttefiklerin, IŞİD konusunda olduğu gibi Gülen Cemaati ile mücadelede de işbirliği yapması çağrısında bulundu.

Türk Büyükelçi, Hollanda'daki cemaate ait okulların, eğitim fonu tarafından desteklendiğine işaret etti ve bu okulların, 'karanlık planlara' sahip bir harekete bağlı olduğunu belirtti. 

Arslan, bazı Hollandalı yorumcuların dile getirdiği, 'Darbe girişimi Erdoğan'ın senaryosu' görüşünü ise 'incitici' olarak değerlendirdi. Büyükelçi, "Tabii ki bu doğru değil. Çoğunluğu sivil 250 ölü ve 1500 yaralıdan söz ediyoruz" dedi.

Arslan'a göre, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Fethullah Gülen Cemaati'nce gerçekleştirildiği 'gün gibi ortada.' Arslan, bu konuda yüzlerce ifade ve belge bulunduğunu vurguladı.

'HOLLANDA VE AVRUPA TERÖRİSTLERE SEMPATİ DUYMAMALI'

Hollanda'dan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırı sonrasındaki gibi etkileyici bir destek beklediklerini söyleyen Türk Büyükelçi, F-16 uçakları ile TBMM'nin bombalandığını anımsattı ve "Hollanda ve Avrupa, teröristlere sempati duymamalı, onlara kucak açmamalı" diye konuştu. 

Arslan, Hollanda'da Fethullah Gülen taraftarlarına yönelik saldırılar konusunda ise, "Bu polisin işi, saldırganlar cezalandırılmalı" yorumunu yaptı.

'GÜLENCİLERİN BOYNUNA MI SARILSINLAR?'

Ancak Türkiye'de yaşanan gerilimin Hollanda'ya yansımasının da anlaşılır olduğunu söyleyen Büyükelçi, bunu şu sözlerle ifade etti: "Türk milleti korkunç bir şey yaşadı. Ne bekliyorsunuz, Gülencilerin boynuna mı sarılsınlar?" 

Arslan, Türkiyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Rotterdam'da, Belediye Başkanı Ahmet Abutalip'in, Gülen Cemaati ile Türk örgütlerinin 'masaya oturması' çağrısını da 'abes' olarak değerlendirdi. Büyükelçi bu öneriyi, "Paris saldırısı kurbanlarının yakınları ile saldırganların ailelerini aynı masaya çağırmaya" benzetti.

'AB, BREXİT'TEN DAHA KARA BİR GÜN YAŞARDI'

Arslan, Türkiye'deki darbe girişiminin başarısız olmasının, "Avrupa için büyük bir şans" olduğunu vurgulayarak, "16 Temmuz sabahı farklı bir Türkiye'ye uyanılsaydı, AB Brexit'ten (İngiltere'nin birlikten ayrılmasından) daha kara bir gün yaşardı" dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara