Dolar

32,3654

Euro

35,0198

Altın

2.324,97

Bist

9.079,97

Star: Türkiye'den ABD'ye 6 net mesaj

Ankara, ABD'ye Türkiye'nin Suriye konusundaki kırmızı çizgilerini 6 maddede sıralayarak 'oldu bittiye asla izin vermeyiz' mesajını verdiği öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 01:27:39

Star: Türkiye'den ABD'ye 6 net mesaj

Türkiye, özellikle PYD'nin Tel Abyad'ı ele geçirmesinden, IŞİD'in Suriyeli muhaliflere karşı atağa geçmesinden sonra sınırda temkinli davranıyor. Ankara'nın sınırdaki son gelişmeleri gözeterek ABD'ye kesin olarak 6 mesaj verdiği bildirildi.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; nkara, ABD Başkanı Barack Obama'nın ‘IŞİD karşıtı koalisyonun Özel Koordinatörü' olarak atadığı emekli General John Allen'a Türkiye'nin Suriyekonusundaki kırmızı çizgilerini sıralayarak,“Türkiye'nin ulusal güvenliği söz konusuysa, oldu bittiye izin vermeyiz; müdahale için saniyede gerekeni yaparız” dedi.

Allen ise Türkiye'nin kaygılarının ABD'de kaygıları olduğunu belirterek, “İşbirliğimiz sürmeli” ifadelerini kullandı.

OLDU BİTTİYE İZİN VERMEYİZ

Türkiye'nin TSK'ya sınır güvenliği konusunda gerekeni yapma talimatı verip, gerekirse güvenli bölge için hazırlıklara başladığı bir dönemde, Pentagon, Allen Başkanlığı'nda 40'a yakın yetkilisini gönderdi. Allen dün Dışişleri'ne gelerek, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile Suriye mesaisi yaptı. Edinilen bilgilere göre, Türk tarafı, Allen'a şu mesajları verdi:

-Türkiye'nin sınır boylarında terörist ya da Suriye'nin toprak bütünlüğüne zarar verecek etnik yapılara seyirci kalmayız. Aksi senaryolara ilişkin Türkiye her türlü hazırlığını yapmıştır.

-PYD, bölgede demografik yapıyı değiştirecek göç ve zorlama uyguluyor. Türkiye, bölgesindeki bu tür oldu bittilere kayıtsız kalamaz.

-Ulusal Güvenliğimiz şüphesiz en önemli politikamızdır. PYD'nin faaliyetleri, Suriye sınırını aşıp, Türkiye'ye ulaşırsa ya da PKK ile bir işbirliğine girerken, Türkiye, başka hiçbir ülkeye danışma dahi yapmadan, gereken müdahaleyi yapar. Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek bir durum söz konusu olursa bunun için gerekli tedbirleri alma talimatı verildi.

-Türkiye-Halep koridoru Halep halkının güvenliği için kapanmamalı.

-Türkiye sınırında Güvenli Bölge oluşturulmazsa, yüz binlerce insan ya aç kalacak ya da Türkiye'ye gelecektir.

- Mevcut durum devam ederse ülkede etnik kökenli başka savaşlar da çıkacaktır. 

KAYGINIZI ALNIYORUZ

John Allen, Eğit-Donat savaşçılarının eğitimi konusunda Türkiye ile işbirliğini sürdürmek arzusunu dile getirirken, “PYD ve terör örgütleri konusundaki kaygılarınız, bizim de kaygılarımızdır. Suriye'nin kuzeyindeki bu ortak kaygılarımızı, PYD'ye net bir şekilde iletiyoruz” mesajını verdi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara