Dolar

32,3354

Euro

35,0968

Altın

2.239,06

Bist

8.717,97

Türkiye'deki plajların yüzde 98'i yüzmeye uygun

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Türkiye kıyılarında bulunan bin 227 plajın yüzde 98'inin su kalitesi açısından 'yüzmeye uygun' olduğu belirlendi- Plajların yüzde 82'sinin 'mükemmel kalitede' olduğu tespit edildi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-25 11:34:12

Türkiye'deki plajların yüzde 98'i yüzmeye uygun
YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Türkiye'deki bin 227 plajın yüzde 98'inin su kalitesi açısından "yüzmeye uygun" olduğu bildirildi.

AA muhabirinin Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, deniz çevresinin korunması ve deniz suyu kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimler tarafından birçok çalışma ve proje gerçekleştirildi.

Bunların başında, Bakanlık tarafından maddi ve teknik anlamda desteklenen ve yerel yönetimlerce yapılan atıksu arıtma tesisi yatırımları, liman ve diğer kıyı tesislerine çevre mevzuatı kapsamında yaptırılan atık alım tesisleri, Avrupa Birliği'nin 2006/7/EC sayılı Yüzme Suyu Direktifi'ne uyum kapsamında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile yürütülen Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi ile bu projelerle belirlenen kirlilik kaynaklarına yönelik yapılan denetimler yer alıyor.

- Mavi bayrak uygulaması

Yapılan çalışmalar ve yürütülen projeler kapsamında, Türkiye'deki bin 227 plajın yüzde 98'inin yüzme suyu kalitesi açısından "yüzmeye uygun" durumda olduğu belirlendi.

Bu plajların yüzde 82'sinin "mükemmel kalitede" olduğu tespit edilirken, plajların yüzde 2'sinin ise "yüzmeye uygun nitelikte olmadığı" sonucuna ulaşıldı.

Bakanlıkça uluslararası alanda 49 ülkede uygulanan plaj ve marinalarda yüksek standartlar oluşturmayı amaçlayan "Mavi bayrak" uygulaması da plaj temizliği konusunda gösterge haline geldi.

Kıyıların korunması ve çevre bilincinin geliştirilmesinde önemli yeri bulunan Mavi Bayrak Programı, çevre ödülü niteliği ve uluslararası standart özelliği taşıması ve uygulama alanının kıyılar olması nedeniyle de turizm sektörü açısından ayrı bir önem taşıyor.

- Mavi Bayrak'ta hedef, 2023'te dünya birinciliği

Bakanlığın çevresel altyapı yatırımları sayesinde ise mavi bayraklı plaj sayısı, 1994'den bugüne istikrarlı bir şekilde her yıl artış gösteriyor.

Buna göre, 1994'de 6 olan mavi bayraklı plaj sayısı 2016'da 444'e ulaştı. Bu yıl itibarıyla ise mavi bayraklı plaj sayısı 454'ü buldu.

Bakanlıkça, yapılan çalışmalar ve alt yapı yatırımları ile mavi bayrak sayısının daha da artırılarak 2023 yılında dünya birinciliği hedefleniyor.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yüzme suyu kalitesinin korunması, daha etkin bir şekilde yönetiminin sağlanması, AB direktifine gerekli uyumun sağlanması ve bunlara bağlı olarak mavi bayrak sayısının daha da artırılması amacıyla çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

Haber Ara