Dolar

32,3781

Euro

34,9874

Altın

2.326,14

Bist

9.090,70

'Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Sistemi' paneli

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman:- 'Recep Tayyip Erdoğan 5 genel seçim kazandı, 3 yerel seçim, 2 referandum, 1 cumhurbaşkanlığı. Dünyanın en büyük liderlerinin seçim başarılarından daha fazla, 11 seçim. Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığa, yarı başkanlığa, cumhurbaşkanlığına ihtiyacı yok. Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini zaten tarih yazmış. Millet onu kalbine yazmış'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-23 22:52:28

'Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Sistemi' paneli
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Recep Tayyip Erdoğan 5 genel seçim kazandı, 3 yerel seçim, 2 referandum, 1 cumhurbaşkanlığı. Dünyanın en büyük liderlerinin seçim başarılarından daha fazla, 11 seçim. Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığa, yarı başkanlığa, cumhurbaşkanlığına ihtiyacı yok. Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini zaten tarih yazmış. Millet onu kalbine yazmış." dedi.

Yayman, Edirne Süt Üreticileri Birliği ile Edirne Sivil Dayanışma Platformu iş birliğinde Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen "Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Sistemi" panelinde yaptığı konuşmada, bugünkü sistemin darbelere kapı aralayan bir sistem olduğunu söyledi.

Türkiye'de bugüne kadar her 10 yılda bir darbe olduğunu aktaran Yayman, "Bu sistem deve mi, kuş mu, deve kuşu mu belli olmayan bir sistem. Türkiye'de maalesef partilerden, zamandan, mekandan bağımsız bir darbe sorunu var ve biz diyoruz ki topyekun bir devlet reformu yapılmalıdır. Sadece Cumhurbaşkanlığı Sistemi değil Türkiye'de bitmeyen senfoniye dönüşen bir devlet reformu yapılmalıdır." diye konuştu.

1950 ile 2002 arasında AK Parti iktidara gelene kadar 52 yıl geçtiğini ifade eden Yayman, şunları kaydetti:

"52 yılın bilançosu şuydu, her 10 yılda bir darbelerin olduğu bir sistem, ülkenin 70 cente muhtaç hale geldiği bir sistem, toplumda kardeş kavgasının olduğu bir sistem. 1980 yılında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün görev süresi bittiğinde 115 tur oylama yapıldı. 115 turda cumhurbaşkanı seçilemedi. Zeki Müren'e oy çıktı, Bülent Ersoy'a oy çıktı, Ajda Pekkan'a oy çıktı ama Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanını seçemedi. Peki ne oldu? Darbe oldu ve maalesef Kenan Evren, 'bir sağdan, bir soldan asacağız' dedi. 16 yaşındaki Erdal Eren'in yaşını büyüttüler ve maalesef darağacında sallandırdılar. Onu dengelemek için ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu kardeşimizi idam ettiler. İşte bu sistem bir sağdan, bir soldan vatan evlatlarının idam edildiği, darbenin şartları olgunlaşmadı diye 1978 yılında Maraş'ta bir iç savaş provasının yapıldığı, Çorum'da Alevi kardeşlerimizle Sünnilerin çatıştırıldığı bir sistemin adıdır."


- "Darbelerin bu ülkeye maliyeti tam 500 milyar dolar oldu"

Milletin uyanık olması gerektiğini dile getiren Yayman, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin tek tek, kapı kapı anlatılması gerektiğini vurguladı.

Darbelerin sonucunda partilerin kapatıldığını, demokrasinin askıya alındığını dile getiren Yayman, "Başbakan idam edildi, bakanlar idam edildi, neler oldu neler. Maalesef darbelerin bu ülkeye maliyeti tam 500 milyar dolar oldu. Bir an geriye yaslanın ve düşünün, bu 500 milyar dolar darbelere gitmeseydi ne olurdu?" dedi.

Bugün sorun üreten bir sistemin var olduğunu aktaran Yayman, şöyle devam etti:

"Biz bu sistemin değişmesini istiyoruz. 3 Kasım 2002 sessiz devrimin başladığı tarih. Şimdi, 'Tayyip Erdoğan' istiyor diyorlar ya o yalancılara şunu söyleyeceksiniz, 'Bak kardeşim yalancının mumu yatsıya kadar yanar', bu hayırcı muhalefetin yalanlar üzerine kurduğu kampanyanın mumu da 16 Nisan akşamı sönecek inşallah. Recep Tayyip Erdoğan 5 genel seçim kazandı, 3 yerel seçim, 2 referandum, 1 cumhurbaşkanlığı. Dünyanın en büyük liderlerinin seçim başarılarından daha fazla, 11 seçim. Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığa, yarı başkanlığa, cumhurbaşkanlığına ihtiyacı yok. Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini zaten tarih yazmış. Millet onu kalbine yazmış. Hani bir yalan daha diyorlar ya 'Tayyip Erdoğan kendi şahsı için istiyor', Başbakanımız Binali Yıldırım on numara, beş yıldız mükemmel bir cevap verdi. 'Cumhurbaşkanlığı sistemi Recep Tayyip Erdoğan için değil, her doğan içindir.' dedi. Bakın başkanlık sistemini kimler istedi? Herkes burada. Merkez sağdaki tüm liderler Cumhurbaşkanlığı sistemini savundular ve istediler."

Panelde, İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Alkan, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Sivil Dayanışma Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin, Sivil Dayanışma Platformu Edirne Koordinatörü ve Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez de konuşma yaptı.

Panele, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, MHP Edirne İl Başkanı Hakan Özkan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.










Haber Ara