Dolar

32,3761

Euro

34,9724

Altın

2.326,30

Bist

9.070,22

Türkiye-Çin İş Forumu

Türkiye-Çin İş Forumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-30 10:59:41

Türkiye-Çin İş Forumu
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin-Türkiye arasındaki stratejik işbirliğini daha da büyütmeye yönelik görüş birliğine varıldığını belirtti.

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Türkiye-Çin İş Forumu'nda konuşan Çin Devlet Başkanı Şi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu foruma katılmaktan mutlu olduğunu ifade etti.

Çin halkının 200 yıllık hedefini gerçekleştirmek için çabaladığını ve Türkiye'nin 2023 hedefleri olduğunu belirten Şi, bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla uluslararası işbirliğinin önemine dikkati çekti.

Erdoğan ile başarılı bir görüşme gerçekleştirdiğini anlatan Şi, karşılık saygı, birlikte kazan-kazan çerçevesinde Çin-Türkiye arasındaki stratejik işbirliğini daha da büyütme ve iki ülke arasındaki halkına yarar sağlamaya yönelik görüş birliğine vardıklarını söyledi.

Öncelikli iş birliği alanları ve yeni alanlarda ikili ilişkilerin ileriye götürülmesini arzu ettiklerini dile getiren Şi, iki ülke arasında başbakan yardımcılığı düzeyinde yapılan anlaşmanın Çin-Ortadoğu ülkeleri arasındakilerin en büyüğü olduğunu vurguladı.

Şi ayrıca, bu anlaşmayla tarafların birbirine verdiği önemi gösterdiğini ve iki ülke arasındaki iş birliği mekanizmasının siyaset, ekonomi, ticaret, güvenlik ve kültür gibi diğer alanları yönlendireceğini ve işbirliklerinde lokomotif görevi yapacağını belirtti.

İki ülke arasında öncelikli olarak hızlı tren ve yeni enerji alanlarında adımların atılacağını söyleyen Şi, Çin şirketlerinin bu alanlarda güçlü olduğunu ve Ankara-İstanbul arası yüksek hızlı tren hattının 2. etabını başarılı şekilde yaptıklarını ve Kars-Edirne hızlı tren projesi dahil diğer demiryolu projelerine aktif şekilde katılma niyetleri olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin enerji koridoru oluşturmak istediğini ve Çin'in yeni enerji alanında avantajları olduğunu ifade eden Şi, bu alanda katkıda bulunabileceklerini kaydetti.

Şi, nükleer santral konusunda başarılı bir ülke olduklarını, ileri teknolojileri kullandıklarını ve Türkiye'nin üçüncü nükleer santral inşa etmesinde bu teknolojileri ile katkılarının olabileceğini aktardı.

Şi, uzay, finans ve yatırım olmak üzere üç yeni işbirliği alanının aktif şekilde ileriye götürülmesi gerektiğini söyledi.

Dünyanın dış yatırımda en büyük üçüncü ülkesi olan Çin'in şirketlerine Türkiye yatırımlarında teşvikin artırılması için destek sağlanacağını dile getiren Şi, Türkiye ile her alanda iş birliğinin derinleştirilmesini istediğini kaydetti.

İpek Yolu'nu atalarının dağları ve çölleri geçerek adım adım oluşturduğunu hatırlatan Şi, son olarak iki ülke arasında çok çaba sarf edilmesi halinde önemli işler yapılabileceğini vurguladı.

Haber Ara