Dolar

32,3136

Euro

35,1353

Altın

2.293,11

Bist

9.061,06

Türkiye artık 'küresel oyuncuyum' dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde İstanbul'da başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Zirvesi, Türkiye'den dünyaya '140 ülkelik yumuşak güç' ve 'insanlık dersi' içeren dört önemli mesaj verdi. Zirveyi yorumladığımız Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney 'aile fotoğrafı bile bir başarı' diyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-24 08:46:38

Türkiye artık 'küresel oyuncuyum' dedi

Star'dan Selim Efe Erdem'in haberine göre, Türkiye'nin TİKA, AFAD ve Kızılay aracılığıyla beş kıtada 140'dan fazla ülkeye yılda 6.4 milyar dolar insani yardım yaptığının açıklanması, Türkiye'nin artık 'bölgesel güç' değil 'küresel oyuncu' olduğunu gösterdi. Dünyadaki tüm ülkelerin toplam kalkınma yardımları, STK'larıyla birlikte 28 milyar dolar. Türkiye'nin din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin ve karşılık beklemeden yaptığı yardımlar, dünya genelinde Türkiye'nin '140 ülkelik yumuşak gücünü' oluşturduğunu ortaya koydu. 

ERDOĞAN'IN LİDERLİK GÜCÜ

Zirve öncesinde, dünyanın önde gelen ülkeleri bir yanan 'terör' gerekçesiyle vatandaşlarına 'Türkiye'ye gitmeyin' uyarısı yapıyor diğer yandan 'Türkiye'de eksen kayması var. Türkiye yalnızlaştı' propagandası yapılıyordu. Ancak 170 ülkeden 60'dan fazla ülke lideri, bakan ve temsilcinin 'geniş katılım' gösterdiği zirve, 'Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyadan dışlandı, yalnızlaştı' denildiği bir dönemde Erdoğan ile beş kıtadan liderlerin 'aile' fotoğrafı çektirmesi, pek çok iddiaya bir yanıt niteliğindeydi. 

DÜNYA, BİR TÜRKİYE ETMEDİ

Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyeli Mülteci var. Bu rakam BM rakamlarına göre AB'de 579 bin, Mısır'da 110 bin, Irak'ta 245 bin, Ürdün'de 635 bin ve Lübnan'da 1 milyon 69 bin. Diğer ülkelerde isi bir kaç yüz ile sınırlı. Yani tüm dünya Suriyeli mülteci konusunda Türkiye kadar 'insani yardım' yapamadı. 

BM'DE REFORM ÖNE ÇIKTI

'Aile fotoğrafına' dikkat çeken Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, "Böyle bir dönemde İstanbul'da düzenlenen bu zirve, Türkiye'nin bir başarısı. II. Dünya Savaşı sonrası savaşların ve krizlerin önüne geçmek için kurulan BM'nin savaşları ve insani krizleri çözmede başarısızlığını ortaya koyul ve BM'de reform ihtiyacı ortaya konuldu. Suriye'de de bu görüldü" diye konuştu.

 

Haber Ara