Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Türk-Rus işbirliğini kriz öncesi döneme döndürmek istiyoruz'

Mehmet Şimşek, Rusya ziyareti sırasındaki görüşmeler sonrası açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-27 09:59:51

'Türk-Rus işbirliğini kriz öncesi döneme döndürmek istiyoruz'

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Şimşek, Rusya ile ilişkileri yeni bir seviyeye taşımak istediklerini vurguladı. İlişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını kaydeden Şimşek, "İlişkiler testlerden geçti ancak bu zorlukların hepsinin üstesinden gelebiliriz" ifadelerini kullandı.

​"PUTİN'İN ERDOĞAN'I ARAMASI ÇOK DEĞERLİ"

15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Putin'in Erdoğan'ı aramasını da yorumlayan Şimşek, Putin'in telefonunun kendileri için çok değerli olduğunu söyledi. Şimşek, Rusya'nın Türkiye'ye büyük destek verdiğinin de altını çizdi.

"RUS UÇAĞI İÇİN TAZMİNAT KONUŞULMADI"

Ayrıca Şimşek, Moskova'da görüşmeler sırasında 24 Kasım'da düşürülen Rus Su-24 uçağı için tazminat ödenmesi konusunun gündeme gelmediğini söyledi.

"RUS UÇAĞINI DÜŞÜREN PİLOTLARIN DARBE GİRİŞİMİNDE BOMBARDIMANLARA KATILDIĞI BİLGİSİ VAR"

Şimşek, "24 Kasım'da Rus uçağını düşüren pilotlar, kararı kendileri aldı. Bu pilotların darbe girişimi sırasında bombardımanlara katıldığı bilgisi elimizde mevcut" diye konuştu.

"UÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİYLE İLGİLİ YENİDEN SORUŞTURMA BAŞLATILACAK"

Şimşek, Su-24 uçağının düşürülmesiyle ilgili Türkiye'de yapılan soruşturmanın darbe girişimiyle ilgili sürecin tamamlanmasının ardından yeniden başlatılacağını da ifade etti.

"ANGAJMAN KURALLARINI 24 KASIM'DAN ÖNCE DEĞİŞTİRDİK"

Şimşek, Türkiye'nin angajman kurallarını Rus uçağı düşürülmeden önce değiştirildiğini de anımsattı. Şimşek, "Suriye uçakları, Türk uçaklarını düşürdüğü için angajman kurallarını değiştirdik. Yeni kurallara göre, bir uçağı vurup vurmama kararı pilotlara bırakıldı" dedi. Şimşek, darbe girişimi öncesinde Rusya'nın Türkiye'yi uyardığına ilişkin bir bilgi sahibi olmadığını da kaydetti.

"IŞİD'E KARŞI RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ"

Şimşek, Türkiye'nin IŞİD'i düşman olarak gördüğünü ve Rusya da dahil partnerlerle IŞİD'e karşı işbirliği yapmak istediğini söyledi.

"TÜRK ÜRÜNLERİ ÇOK KISA SÜREDE DÖNER"

Rusya'dan Türk ürünlerine uygulanan ambargonun kaldırılmasını beklediklerini de kaydeden Şimşek, yasağın kalkması halinde Türk ürünlerinin Rus pazarına çok kısa süre içinde döneceğinin altını çizdi.

 

 

Haber Ara