Dolar

32,5863

Euro

34,8427

Altın

2.506,94

Bist

9.673,52

Türk Keneşi Gümrük İdareleri Başkanları 4. Toplantısı Bişkek'te ya

Türk Keneşi Gümrük İdareleri Başkanları 4. Toplantısı Bişkek'te yapıldı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 01:00:58

Türk Keneşi Gümrük İdareleri Başkanları 4. Toplantısı Bişkek'te ya
ürkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın oluşturduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne (Türk Keneşi) üye ülkelerin gümrük idarelerinin dördüncü toplantısı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapıldı.

Kırgızistan Devlet Gümrük Hizmeti İdaresi Başkanı Adamkul Cunusov'un ev sahipliğinde, Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov'un moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya, Başbakan Temir Sariyev, Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Genel Sekreteri Kunio Mikuriya, Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Başkan Yardımcısı Şahin Bağırov, Kazakistan Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi Başkan Yardımcısı Gosman Amrin, Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin'in yanı sıra konseye üye ülkelerin büyükelçileri ile ticaret ataşeleri katıldı.

Sariyev, gümrük alanında iş birliği faaliyetlerini genişletmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Konutları'ndaki Kongre Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Türk halklarının insani, ekonomik ve kültürel alanlardaki iş birliği ve entegrasyonu konularını önemli bir öncelik olarak göz önünde bulundurduklarını belirtti. Sariyev, Dünya Ticaret Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği üyesi Kırgızistan'ın uluslararası ticaretin iyileşmesi için gümrük alanında dile getirdiği inisiyatiflerin desteklenmesi çağrısında bulundu.

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Mikuriya da Türkçe konuşan devletlerin bölgedeki entegrasyonu sayesinde yasadışı ticaret engellenerek, iş dünyası ve tüketiciler için daha iyi bir ortam sağlanacağını ifade etti.

Toplantıda, bölgede ihracat ve ithalat prosedürlerin basitleştirilmesi, gümrük idarelerin çalışmalarının daha etkin ve verimli yürütülmesi, inovasyon, ihracat ve ithalat ürünlerinin kontrolünde tek pencere ilkesinin uygulanması ve Türk dili konuşan ülkelerin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular ele alındı. Bir sonraki toplantının Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılması kararlaştırıldı.

Haber Ara