Dolar

32,3640

Euro

35,0458

Altın

2.324,50

Bist

9.079,97

Türk Halkları Kongresi'nde, FETÖ uyarısı

Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)'nın katkılarıyla gerçekleştirilen 'Türk Halkları Kongresi'nde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ve girişimin Türk dünyasına yansımaları ele alındı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-28 12:55:18

Türk Halkları Kongresi'nde, FETÖ uyarısı
Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)'nın katkılarıyla gerçekleştirilen 'Türk Halkları Kongresi'nde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ve girişimin Türk dünyasına yansımaları ele alındı.

Orta Asya'dan Balkanlar ve Avrupa'ya kadar geniş bir coğrafyadan 35'ten fazla Türk halkının temsilcilerinin davetli olduğu toplantıya AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Gökoğuz Yeri Bilim ve Araştırma Merkezi Başkanı Petr Paşalı ve TİKA Kişinev Koordinatörü Canan Alpaslan'ın yanı sıra çok sayıda üst düzey temsilci ve basın mensubu katıldı.

Gagauz Radyo ve Televizyonu (GRT) tarafından canlı yayınlanan toplantıda, Türk dünyasında meydana gelen son gelişmeler çerçevesinde 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışması ve Türk dünyasında FETÖ tehdidine karşı alınması gereken önlemler her yönüyle ele alındı.

Türk Halkları Kongresi Olağanüstü Liderler Toplantısı, 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışması ve Suriye'dekiler başta olmak üzere tüm Türk halklarında şehit düşenler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

"Birisi, bu adamların yarın Kırgızistan'a, Kazakistan'a da zararı olmaz diye garanti verebilir mi"

Türk Halkları Kongresi Başkanı Edil Marlis Uulu, toplantının açılış konuşmasında TİKA'ya kongreye verdiği destek için teşekkürlerini sunarak, kongrenin bu yıl FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle olağanüstü toplandığını söyledi. Darbe girişiminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve yaralılara şifa dileyen Uulu, darbe girişimini FETÖ'nün yaptığına dair açık ve net deliller olduğunu belirtti.

FETÖ'nün sadece Türkiye'de değil bütün Orta Asya'da faaliyetleri olduğuna dikkati çeken Uulu, örgütün 90'lı yıllarda Türk okulları adıyla bölgede yayıldığını aktardı. Bölge insanlarının FETÖ'nün okullarını hala "Türk okulu" diye tanıdığını vurgulayan Uulu, şöyle devam etti:

"İlginçtir ki 15-20 senedir kendi paramızla, toprağımızla Türkiye'deki gibi hainleri beslemişiz. Birisi, bu adamların yarın Kırgızistan'a, Kazakistan'a da zararı olmaz diye garanti verebilir mi? FETÖ'nün okullarının olduğu ülkeler için risk var. 1960 yılında faaliyetlerine başlayan bu örgüt niye bugün bu işi yapıyor? Çünkü Türkiye ekonomik ve siyasi olarak gelişmeye başlıyor. 'Bu olay tekrarlanmaz' diye bir şey yok. Bu Türklere karşı yapılan bir olaydır. Kendisini Müslüman olarak tanıtan FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğunu görüyoruz. Bunu çok iyi anlamamız lazım."

Gökoğuz Yeri Başkanı Irina Vlah'ın kongre delegelerine resmi mesajını sunan Gökoğuz Yeri Bilim ve Araştırma Merkezi Başkanı Petr Paşalı, Türk Halkları Kongresi'nin olağanüstü liderler toplantısının Gökoğuz Yeri evsahipliğinde düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek tüm Türk halklarına barış ve refah dileklerini iletti.

"FETÖ 15 Temmuz'da Türk dünyasını kalbinden hançerledi"

Afganistan temsilcisi Mustafa Kemal Mahdun da FETÖ'nün 15 Temmuz'da Türk dünyasını kalbinden hançerlediğini vurguladı. Türkiye'nin bu girişimi en iyi şekilde bertaraf ettiğine işaret eden Mahdun "Afganistan bu haklı davasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında. Herkes Türk halkı ve onun için camilere gitti, seccadesinde dua etti, hala da etmeye devam ediyor. Türkiye, Türk dünyası için çok önemli. Dün üçüncü köprü açıldı. İnşallah çok yakında üçüncü havaalanı açılacak. Bu Batılıları çıldırtıyor ve 'Osmanlı geri mi geliyor?' dedirtiyor. Bu asır, Türk asrı olacak. Ne mutlu Türküm diyene" dedi.

Açılış oturumunda söz verilen TİKA Kişinev Program Koordinatörü Canan Alpaslan, kongrenin olağanüstü toplantısına katılarak Türkiye'ye desteklerini gösteren bütün delegelere teşekkür edip bu emsalsiz dayanışmanın gerçek bir kardeşlik ve birlik örneği olduğunu vurguladı.

Liderler toplantısına Türkiye'den katılan AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe kalkışması tecrübesinden hareketle tüm Türk dünyasını FETÖ terör örgütü tehdidine ve örgütün sinsi yapılanma ve taktiklerine karşı uyardı.

"Türkiye'nin lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı kayıtsız ve şartsız desteklediğimizi beyan ederiz"

Kongreyi düzenleyen komite tarafından oy birliğiyle yayınlanan sonuç bildirisinde, Türkiye'nin, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine karşı demokratik değerleri koruma uğrunda verdiği kahraman mücadelenin desteklendiği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhinde yapılan tüm yasa dışı girişimlerin şiddetle kınandığı belirtildi.

"Darbe girişimi sırasında alçak devlet hainlerine cesurca karşı koyan Türkiye'nin lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı kayıtsız ve şartsız desteklediğimizi beyan ederiz" ifadelerine yer verilen bildiride, "Biz, Türkiye'nin 15 Temmuz 2016 tarihinde demokratik değerleri koruma uğrunda vermiş olduğu kahramanca mücadelesini destekler ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhinde yapılan tüm yasa dışı girişimleri şiddetle kınarız. FETÖ uluslararası terör örgütü tarafından yapılan hain saldırı ve darbe girişimi sonucunda yaralananlara acil şifalar, şehit olanların yakınları ile tüm Türk milletine başsağlığı dileriz. Avrasya bölgesi ülke liderlerinin, Türkiye örneğinde görüldüğü gibi, bulunduğu ülkelerde vatan hainlerini yetiştirmekle meşgul olup, 'Sebat' adıyla bilinen eğitim kurumlarından kaynaklanan tehlikeye ve söz konusu eğitim kurumlarının bulunduğu 170 ülkede teşekkül olunabilecek facialara dikkat buyurmalarını önemle arz ederiz" denilerek Avrasya bölgesinde bulunan Türk halkları FETÖ tehdidine karşı uyarıldı.
VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara