Dolar

32,3615

Euro

34,9951

Altın

2.326,20

Bist

9.102,47

Türel, İller Bankası'yla 29.5 milyon Avro'luk kredi anlaşması imzaladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Raylı Sistem 2'nci Etabı için temin ettiği 18 vagonun finansmanına yönelik İller Bankası'yla 29 milyon 428 bin Avro'luk kredi anlaşması imzaladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-31 16:08:05

Türel, İller Bankası'yla 29.5 milyon Avro'luk kredi anlaşması imzaladı
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Raylı Sistem 2'nci Etabı için temin ettiği 18 vagonun finansmanına yönelik İller Bankası'yla 29 milyon 428 bin Avro'luk kredi anlaşması imzaladı.

Protokol imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün ile belediye ve İller Bankası bürokratları katıldı. İkinci etap raylı sistem projesinin hizmete girdiğini ve yolcu taşımaya devam ettiğini belirten Başkan Menderes Türel, Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında araç temininin Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını, hat yapımını ise Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdürlüğü'nün yapacağını hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ihale ile temin edeceği 18 araçtan, 12'sinin Antalya'ya teslim edildiğini, 4'ünün geçici kabulünün yapıldığını aktaran Başkan Türel, "Kalanlarının eli kulağında, yakında teslim edilecek. Böylelikle protokol kapsamında Büyükşehir Belediyesi olarak taahhüdümüzü yerine getirmiş olacağız" dedi.

Düşük faizli uzun vadeli kredi

18 araç için yapılan ihalenin 29 milyon 428 bin 470 Avro olarak neticelendiğini anlatan Türel, "Bunun kredi görüşmelerini bizzat Hazine Dış Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü Hazine Müsteşarlığınca ve İller Bankası ile birlikte yürüttük. Biz bu gibi kredileri hem Hazine garantili olması, belediyenin borçlanma limiti dışında kalması ve yatırım programına alınması vesilesi ile bu şekilde tercih ediyoruz. Hem de uzun vadede yatırılabilecek düşük faizli, en uzun vadeli krediler bulmak konusunda büyük bir gayret sarf ediyoruz. İlk dönemde yapmış olduğum raylı sistem projesinde Avrupa Yatırım Bankasıyla bir kredi anlaşmamız söz konusuydu. O kredi anlaşması o dönem Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımız Ali Babacan tarafından Türkiye'nin son 40 senede bulduğu en ucuz kredi paketi olarak değerlendirilmişti. 6 yıl ödemesiz olmak üzere 28 sene vadeli bir krediydi. Ve bugün raylı sistem mevcut haliyle hem krediyi ödüyor. Hem de masraflarını çıkartıyor. Dolayısıyla bu borçlanmalar aynı zamanda sistemin kendi kaynağı içerisinde geri ödemesinin de mümkün olduğu borçlanmalar."

Darısı üçüncü etaba

Büyükşehir Belediyesi'nin 2'nci etap için temin edeceği araçlarla ilgili İller Bankası aracılığı ile yine Hazine garantili olarak İslam Kalkınma Bankası ile yaptıkları çalışmanın neticelendiğini söyleyen Başkan Menderes Türel, "Kredi anlaşmasında da İller Bankası bizim idari olarak bu konudaki muhatabımız ve bu konuda sözleşmeyi imzalayacağımız taraf. Ben öncelikle İller Bankası yetkililerine özellikle Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün şahsında tüm yönetici arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Yine tabi ki İslam Kalkınma Bankası'na ve yetkililerine teşekkürü bir borç biliyoruz. Hayırlı uğurlu olsun, darısı üçüncü etap raylı sistem protokollerinin başına diyelim. Onun çalışmaları da devam ediyor. İnşallah üçüncü etapla ilgili çalışmalarımız da tamamlanınca bu mutluluğu hep birlikte paylaşacağız" diye konuştu.

Antalya gözbebeğimiz

Antalya'ya yapılan yatırımın bütün ülkenin tamamına yapılmış bir yatırım olduğunu ifade eden İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün ise şunları söyledi: "Antalya bizim vizyonumuz, gözbebeğimiz, dünyaya tanıtımımızda en önemli şehrimiz. Bütün ülkemizin özenle bakması gereken bir şehir. İller Bankası'nın İslam Kalkınma Bankası aracılığıyla vereceği ilk kredinin protokolü olması açısından da önemli bir gün. İslam Kalkınma Bankası aracılığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne vereceğimiz ilk kredi de bizim imzamız olsun dedik ve onun için buraya geldik. Raylı sistem 3. Etabı ve yapacağınız diğer hizmetlerinizin arkasında sonuna kadar olacağımızı belirtmek istiyorum. Hayırlı uğurlu olsun."

Daha sonra 29 milyon 428 bin Avro'luk kredi anlaşmasına, Büyükşehir Belediye Meclis kararı gereği imza yetkilisi olan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici ile İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün imza koydu.
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara