Dolar

32,5503

Euro

34,9204

Altın

2.423,64

Bist

9.722,09

Tunus'ta ramazan zılgıtla karşılandı

-Tunus'ta onlarca kişi başkentin en yüksek noktası Cellaz Tepesi'ne çıkarak, ramazanın başlangıcını belirleyecek hilali görünce zılgıt attı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-27 00:29:14

Tunus'ta ramazan zılgıtla karşılandı
Tunus'ta ramazanın başlangıcını belirleyen hilalin görülmesinin ardından, orucun bugün başlayacağı açıklandı.

Başkentin en yüksek noktası Cellaz Tepesi'nde toplanan her yaştan Tunuslular, dürbünler ve teleskoplarla gün batımından sonra hilali bekledi.

Tunus Ulusal Rasathanesi Jeofizik ve Astroloji Müdürü Semir Abdallah, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin dört bir yanında mühendislerin ve uzmanların bu akşam hilali görmek için beklediklerini belirterek, başkentte hilalin gün batımından yaklaşık 44 dakika sonra ortaya çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Hava şartlarının uygun olmadığı durumlarda gözlemin zorlaştığına değinen Abdallah, bu akşam hava şartlarının uygun olduğunu ve hilalin görülmesini umduklarını aktardı.

Bu arada Tunuslular, hilalin görünmesinin ardından yerel geleneklere göre zılgıt atarak ramazanın başlangıcını kutladı. Cellaz Tepesi'nden gelen haberin ardından Tunus Müftülüğü de ramazanın başlangıcını ilan etti.

Amine Camisi İmamı Muhammed et-Tayyip, yerel kıyafetler içinde hilali gözlemek için geldiği tepede, eski zamanlarda Tunusluların başkentin farklı yönlerindeki surlarındaki kulelere çıkarak hilali gözlediklerini anlattı.

Hilali görenlerin şeriat meclisinin bulunduğu divan meclisine giderek hilali gördüklerini buradaki alimlere bildirdiğine işaret eden Tayyip, tarihteki hilalin gözlenme adetlerini şöyle anlattı:

"Hilali gördüğünü söyleyenler, divana bu bilgiyi verdikten sonra haberi getirenlerin ismi kaydedilirdi. Bu kişilerin şahitliğe uygun olup olmadığı değerlendirildikten sonra, şeriat meclisi ayın görüldüğünü onaylamasının ardından Tunus'taki en önemli camilerden Zeytune Camisi'ne haber verilirdi ve buradan tekbir getirilirdi. Şehrin yönetim merkezinin bulunduğu Kasaba Camisi'ne haber gönderilir, burada da beyaz bayrak asılırdı. Sonrasında Tunus kentinin surlarındaki tüm toplar sırasıyla ateşlenirdi. Buradan sonra yakındaki kasabalar, kentler sırasıyla top sesini duydukça onlar da toplarını ateşlerdi. Böylece insanlar oruçlarına başlardı."

Haber Ara