Dolar

32,5748

Euro

34,8036

Altın

2.502,09

Bist

9.693,46

Tunus'ta avukatlar grevde

Tunus'ta avukatlar geçici vergi ödemelerini öngören kanun tasarısını protesto amacıyla bir günlük greve gitti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-21 17:12:47

Tunus'ta avukatlar grevde

Tunus Barolar Birliği, "avukatların geçici vergi ödemesini" öngören kanun tasarısını protesto ederek bir günlük grev yaptı.

Barolar Birliğinin çağrısı üzerine yüzlerce avukat, başkent Tunus'taki Adalet Sarayının bahçesinde toplandı. Avukatlar, birkaç gün içinde onaylanması beklenen "maliye kanun tasarısından" dolayı Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ve hükümeti protesto etti.

Burada konuşan Barolar Birliği Başkanı Amir Mihrezi "Avukatlar vergi kaçırıyor diyerek avukatları şeytanlaştırmak isteyenler var bu saldırılara güçlü bir şekilde karşı koyacağız." dedi. Söz konusu tasarıya karşı bir günlük grev ilan ettiklerini açıklayan Mihrezi aldıkları kararın, ülke genelinde yüzde yüz başarılı olduğunu belirtti.

Protestocu avukatlardan Leyla bin Dibbe de ülkede Sibsi'ye hükmeden ve onu yöneten yolsuzluk baronlarının bulunduğunu, avukatlardan istenen vergilerin iş adamlarından alınamadığını ileri sürdü.

Avukat Nezir bin Yedder de hazırlanan kanunda "avukattan geçici vergi ödenmesi" istendiğini bunun anayasaya ve vergi yasasına aykırı olduğunu ifade etti.

Hükümetin ekonomik darboğaz nedeniyle kemer sıkma politikalarına yöneldiğini dile getiren Yedder, "Bunu anlayışla karşılıyoruz ancak bu konuda hükümet adil olmalıdır." diye konuştu.

TUNUS'TAKİ EKONOMİK DARBOĞAZ

Tunus'ta hazırlanan 2017 mali yılına ilişkin kanun tasarısında vergilere yönelik düzenlemeler ülkedeki birçok kesimin tepkisini çekmeye devam ediyor. Tunus Genel İşçi Sendikaları (UGTT), Sanayi Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu (UTİCA) gibi ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşları hazırlanan 2017 bütçesine çeşitli nedenlerle karşı olduklarını dile getiriyor.

UGTT hükümetin 2017'de işçi zamlarını durdurma kararına tavizsiz karşı olduğunu açıklarken, iş adamı ve sanayicilerden yüzde 7,5 istisnai vergi talep etmesi UTİCA'nın da tepkisine yol açtı.

Ödemeler dengesi ve 2017 dış borç programıyla mali sıkıntının gün geçtikçe belirgin hale geldiği Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti'nin göreve getirilmesindeki en önemli hedef ülkenin ekonomik darboğazdan çıkarılması olarak görülmüştü.

Haber Ara