Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Tuğrul Türkeş’e önemli görev

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) ağustos olağan toplantısı, hükümet kurma çalışmalarının etkisiyle bir hafta gecikmeli olarak 2 Eylül Çarşamba günü saat 14.00’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 22:28:24

Tuğrul Türkeş’e önemli görev

Milliyet'in haberine göre; Kurulun en önemli gündem maddelerini; PKK terörü, paralel yapı ile mücadele ve bunlarla bağlantılı olarak seçim güvenliği oluşturacak.

MGK kararlarının Bakanlar Kurulu'na sunumunu ve takibini ise halen MHP'li olan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş yapacak. Bu çerçevede Türkeş, Geçici Hükümet döneminde 1 Kasım'da yapılacak seçime kadar kritik önemde bir görev üslenmiş olacak.

Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınan karar çerçevesinde ordunun komuta kademesinde yapılan olağan değişiklikler ve Cumhurbaşkanı'nın seçimin yenilenmesi kararının sonucu olarak kurulan geçici seçim hükümetinin ardından MGK'nın üye yapısı da önemli ölçüde yenilendi. Yeni MGK'nın yapısı, yedi seçilmiş isme karşı sekiz atanmış bürokrat ve bakandan oluştu. Sekiz üye de ilk kez MGK toplantısına katılacak.

MGK'nın ağustos olağan toplantısının geçen hafta içinde yapılması gerekiyordu. Ancak Erdoğan, yeni hükümetin oluşum takvimini dikkate alarak, toplantıyı yaklaşık bir hafta ileriye almıştı. MGK toplantısının gündeminin önemli maddelerini; seçim güvenliği, PKK terörü ile mücadele, IŞİD'e karşı ABD ile birlikte başlatılan ortak hava operasyonları ve paralel devlet yapılanması ile mücadelede gelinen aşama oluşturacak. PKK terörü nedeniyle özellikle Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu'nun bazı illerinde seçim güvenliğinin sağlanması için alınacak önlemler de, MGK toplantısında önemli yer tutacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, görev dağılımı genelgesi ile "Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiye kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu'na sunulması ve Bakanlar Kurulu'nda kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi"

görevini Başbakan Yardımcısı Türkeş'e vermişti. MGK kararlarının Bakanlar Kurulu'na sunumu ve takibi çerçevesinde Türkeş, seçim döneminde önemli bir görev üslenmiş olacak. MGK'nın bir sonraki toplantısı ise ekim ayının son haftasında yapılacak.

MHP'DEN İHRAÇ EDİLEBİLİR

Geçici Hükümet'te yer alması nedeniyle MHP yönetimi, Tuğrul Türkeş'ii disiplin kuruluna sevk etmişti. Kulislerde, bu hafta sonu veya gelecek hafta başında Türkeş'in MHP'den ihraç edilebileceği konuşuluyor.
Türkeş'in  MHP üyeliği sürerken böyle kritik bir görev üslenmesi, siyasi açıdan da dikkat çekici.

Yenilenen MGK şu isimlerden oluşuyor:

- Cumhurbaşkanı: Recep Tayyip Erdoğan

- Başbakan: Ahmet Davutoğlu

- Genelkurmay Başkanı: Orgeneral Hulusi Akar

- Başbakan yardımcıları: Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş

- Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül

- Adalet Bakanı: Kenan İpek (Adalet Bakanlığı Müsteşarı)

- İçişleri Bakanı: Selami Altınok (İstanbul Emniyet Müdürü ve Merkez Valisi)

- Dışişleri Bakanı: Feridun Sinirlioğlu (Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı)

- Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Salih Zeki Çolak

- Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Abidin Ünal

- Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Bülent Bostanoğlu

Haber Ara