Dolar

32,3670

Euro

34,9723

Altın

2.325,54

Bist

9.148,94

Trump 'soykırım' demedi

1915 olaylarının yıldönümünde Trump, 'soykırım' kelimesini kullanmadı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-24 18:33:09

Trump 'soykırım' demedi

1915'in 102'inci yıldönümünde dünya üzerindeki Ermeniler bugün anma etkinlikleri gerçekleştiriyor. Hem Ankara hem de Erivan'da ise gözler, ABD Başkanı Donald Trump'a çevrilmiş durumdaydı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin 83 üyesi Trump'a bir mektup göndererek 1915'i 'soykırım' olarak nitelemesini istedi. Mektupta, Başkan Ronald Reagan'ın 1981'de söz konusu kelimeyi kullandığı hatırlatıldı. İmzacıların başını Ed Royce çekiyor ancak imzacıların arasında Cumhuriyetçi Parti'den olanların sayısı 10'dan az.

Ancak Erivan ve Ermeni diasporasının umutlarının aksine, soykırım yerine Trump, 'büyük felaket' ifadesini kullandı.

Trump da eski ABD Başkanı Obama gibi 'soykırım' ifadesini değil, 'büyük felaket' anlamına gelen Ermenice 'Meds Yeghern' ifadesini kullanmayı seçti.

New York Times, Ermenilerin bu yıl da hayal kırıklığı yaşayacağını yazmıştı. ABD Başkanı'nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı referandum sonrası aradığını hatırlatan gazeteye göre, mesajda 'soykırım' ifadesinin yer alması mümkün görünmüyor.

Bir önceki başkan Barack Obama, seçim kampanyası sırasında söz konusu kelimeyi kullanacağını vaat etmiş ancak Beyaz Saray'a çıktıktan sonra 'Meds Yeghern-Büyük Felaket' ifadesine mesajında yer vermişti.

Trump'tan önceki son Cumhuriyetçi ABD Başkanı olan George W. Bush da 'soykırım' dememiş onun yerine "tarihin en büyük trajedilerinden biri" ya da "20'nci yüzyılın en korkunç trajedilerinden biri" gibi ifadeler kullanmayı tercih etmişti.

 

 

Haber Ara