Dolar

32,5512

Euro

35,0202

Altın

2.429,39

Bist

9.722,09

Trump ilk ayında nelere imza attı?

ABD'nin 45. Başkanı Trump'ın ilk ayına vize yasağı kararı damga vurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-20 13:51:32

Trump ilk ayında nelere imza attı?

AA'nın derlediği bilgilere göre, Beyaz Saray'daki başkanlık koltuğunu 20 Ocak'ta devralan Trump, ilk ayında 24 başkanlık kararnamesine imza attı.

Bu kararnamelerden en çok konuşulanı ise şüphesiz ki 7 ülke vatandaşlarına vize yasağı getireni oldu.

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Suriye, Irak, İran, Libya, Sudan, Yemen ve Somali vatandaşlarına 3 ay boyunca ABD kapılarını kapatan kararname, ikinci bir talimata kadar Suriyeli mültecilerin kabulünü durduruyor, ABD'nin Mülteci Programını ise 4 aylığına askıya alıyordu.

Her ne kadar Trump'ın kararnamesi federal bir yargıç tarafından durdurulmuş ve temyiz mahkemesi de aynı yönde karar almış olsa da Trump'ın benzer bir kararname ile aynı adımı tekrar atmak istediği belirtiliyor.

Aynı günlerde Meksika sınırına duvar örülmesini öngören bir başkanlık kararnamesine de imza atan Trump, kampanya döneminden bu yana tartışmalara neden olan vaadini yerine getirmek için ilk somut adımı atmış oldu.

Meksika yönetimi ile duvarın finansmanı konusunda ciddi anlaşmazlıklar yaşayan Trump, 15 milyar doları bulması beklenen duvarın maliyetinin Meksika tarafından karşılanacağını her fırsatta dile getirdi. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini kaydeden Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ise başkent Washington'da yapılması planlanan Trump görüşmesine katılmayacağını açıkladı.

ABD'yi Trans-Pasifik İşbirliği Anlaşmasından (TPP) geri çeken, Obamacare sağlık reformunun iptaline kapı açan, çok sayıda ekonomik ve finansal regülasyonu düzenleyen kararnameler de Trump'ın ilk ayındaki önemli imzaları oldu.

 

Haber Ara