Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

Transfer dönemine Arap sermayesi damgası

Transfer dönemine Arap sermayesi damgası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 11:25:03

Transfer dönemine Arap sermayesi damgası
MUTLU DEMİRTAŞTAN - Avrupa futbolunda 2015-2016 sezonu yaz transfer döneminde en pahalı 3 takviyeye Arap sermayeli kulüpler imza attı.

İngiltere'nin Manchester City, Manchester United, Liverpool, Almanya'nın Bayern Münih, İspanya'nın Atletico Madrid, Valencia, Fransa'nın Paris Saint-Germain (PSG) takımları transfer döneminde önemli miktarda paralar harcayarak kadrolarını güçlendirdi.

Transfer rekortmenleri İspanya'dan Real Madrid ve İngiltere'den Chelsea gibi dev kulüpler ise geçmiş yılların aksine flaş isimleri kadrosuna katmaktan kaçındı.

En pahalı transferler listesinin ilk üç sırasında, Manchester City'nin Kevin De Bruyne ve Raheem Sterling ile PSG'nin Angel Di Maria takviyeleri yer aldı.

- Manchester City kesenin ağzını açtı

Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli Manchester City, Wolfsburg'dan Belçikalı Kevin De Bruyne'ü 74 milyon, Liverpool'dan İngiliz Raheem Sterling'i 62,5 milyon avro bonservisle kadrosuna katarak en pahalı üç transferin ikisini gerçekleştirdi.

Manchester City, De Bruyne ve Sterling transferlerinin yanı sıra Valencia'dan Nicolas Otamendi, Aston Villa'dan Fabian Delph, Fulham'dan Patrick Roberts ve Bursaspor'dan Enes Ünal'ı kadrosuna dahil etti.

Buna karşın Manchester City, Alvaro Negredo, Rony Lopes, Matija Nastasic, Karim Rekik, Scott Sinclair, Dedryck Boyata'yı takımdan göndererek, Edin Dzeko ve Stevan Jovetic'i kiraladı.

- PSG, Di Maria için servet ödedi

Katarlıların elinde bulunan PSG, Arjantinli Angel Di Maria'yı transfer etmek için Manchester United'a 63 milyon avro bonservis ücreti verdi.

Geçen yıl 75 milyon avro karşılığında Manchester United'a imza atan Di Maria, bu kez 63 milyon avroluk bedelle PSG'ye giderek De Bruyne'ün ardından 2015-2016 sezonunun en pahalı ikinci transferi oldu.

Geçmiş yıllarda Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, David Luiz, Thiago Silva, Lucas Moura, Ezequiel Lavezzi gibi oyunculara büyük paralar harcayan Fransız ekibi, bu sezon da Di Maria ile birlikte Monaco'dan Layvin Kurzawa'yı, Toulouse'dan Serge Aurier'yi, Eintracht Frankfurt'tan Kevin Trapp'ı, Tottenham'dan Benjamin Stambouli'yi kadrosuna kattı.

- Liverpool parayı hücum hattına yatırdı

Sterling'i Manchester City'ye, Mario Balotelli'yi Milan'a gönderen Liverpool, hücum hattına Aston Villa'dan Christian Benteke ve Hoffenheim'dan Roberto Firmino'yu ekledi.

Benteke'yi 46,5 milyon, Firmino'yu 41 milyon avroya transfer eden Liverpool, ayrıca Southampton'dan 18 milyona Nathaniel Clyne'ı, Charlton Athletic'ten 5 milyona Joe Gomez'i aldı.

- Atletico Madrid transferin hareketli takımlarından

Galatasaray'ın UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki rakiplerinden Atletico Madrid, yaz transfer döneminin hareketli takımlarından biri olarak göze çarptı.

Madrid ekibi, Porto'dan Jackson Martinez, Fiorentina'dan Stefan Savic, Monaco'dan Yannick Ferreira Carrasco, Villarreal'den Luciano Vietto, Chelsea'den Filipe Luis, Vitoria Guimaraes'ten Bernard Mensah, River Plate'ten Matias Kranevitter, Deportivo Cali'den Santos Borre transferlerini gerçekleştirdi.

Barcelona'ya 34 milyon avroya transfer olarak en pahalı Türk futbolcu unvanını kazanan Arda Turan, Mario Mandzukic, Toby Alderweireld, Mario Suarez, Raul Jimenez ve Miranda takımdan ayrılan isimler oldu.

- Manchester United'dan son gün harekatı

İngiltere'de transfer politikası nedeniyle eleştirilere maruz kalan Hollandalı teknik adam Louis van Gaal, son gün 50 milyon avro karşılığında Monaco'dan Fransız golcü Anthony Martial'i renklerine bağladı.

Martial, De Bruyne, Di Maria ve Sterling'in ardından sezonun en pahalı 4. transferi oldu.

Di Maria'nın yanı sıra Javier Hernandez, Jonny Evans, Robin van Persie, Luis Nani ve Rafael da Silva gibi isimlerle yollarını ayıran Manchester United, kadrosuna önemli isimler de kattı. Kaleci David De Gea'yı bürokratik işlemlerdeki gecikme nedeniyle Real Madrid'e gönderemeyen "Kırmızı Şeytanlar", savunmaya Matteo Darmian, orta sahaya Morgan Schneiderlin, Bastian Schweinsteiger ve hücuma Memphis Depay'ı aldı.

Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre Avrupa'da 2015-2016 sezonu öncesi yaz transfer döneminin en fazla bonservis ödenen ilk 10 futbolcusu şöyle:

Futbolcu Eski takımı Yeni takımı Bonservis bedeli (avro)
1 Kevin De Bruyne Wolfsburg Manchester City 74 milyon
2 Angel Di Maria Manchester United Paris Saint-Germain 63 milyon
3 Raheem Sterling Liverpool Manchester City 62,5 milyon
4 Anthony Martial Monaco Manchester United 50 milyon
5 Christian Benteke Aston Villa Liverpool 46,5 milyon
6 Nicolas Otamendi Valencia Manchester City 44,6 milyon
7 Roberto Firmino Hoffenheim Liverpool 41 milyon
8 Arturo Vidal Juventus Bayern Münih 37 milyon
9 Julian Draxler Schalke 04 Wolfsburg 36 milyon
10 Mateo Kovacic Inter Real Madrid 35 milyon
Jackson Martinez Porto Atletico Madrid 35 milyon
Morgan Schneiderlin Southampton Manchester United 35 milyon

Haber Ara