Dolar

32,5676

Euro

34,6759

Altın

2.491,76

Bist

9.524,59

Trabzonlu 'Özge Can'ın kadına şiddetle mücadelesi

Trabzonlu 'Özge Can'ın kadına şiddetle mücadelesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 11:25:02

Trabzonlu 'Özge Can'ın kadına şiddetle mücadelesi
MELTEM YILMAZ- Tarsus'ta üniversite öğrencisi "Özgecan"ın öldürülmesi ve kadına şiddete karşı, Trabzon Erdoğdu Anadolu Lisesi'nde Özge Can adlı öğrencinin öncülük ettiği öğrenciler, "Kadına değil, şiddete el kaldırın" sloganıyla farkındalık projesini uygulamaya koydu.

Öğrenciler, "Kadına Şiddet" projesi kapsamında alan araştırması yaptıktan sonra şiddetin önlenmesi için elde ettikleri verileri grafik sistemine dönüştürerek, başta okullarındaki veliler olmak üzere toplumda kadına yönelik şiddete karşı farkındalık çalışmaları yapıyor.

Proje danışmanı Erkan Kurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin toplumda önemli bir konu olduğunu belirterek, "Bu kapsamda iki öğrencimiz böyle bir çalışma yapmak istediğini bize söyledi ve kısa sürede çalışmalara başladık. Öncelikle okulumuz velileri üzerinde anket çalışması yaptık. Yaptığımız anket çalışması farklı yaş ve eğitim gruplarından 100 veliyi kapsadı. Bu sayede Türkiye'deki kadına yönelik şiddet algısına dikkati çekmeyi amaçladık" diye konuştu.

Kurnaz, yaptıkları anket çalışmasında 100 kişiden 5'inin şiddete maruz kaldığını gördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz, 'kadına değil, şiddete el kaldırın' sloganı ile yola çıkarak, öncelikle öğrenci velilerimizin bu konudaki algısını tespit etmek istedik ve ardından da bilinçlendirme çalışmalarına başladık. İlk amacımız dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmaktı. Bunu da başardık ve bundan sonraki süreçte de projeyi geliştirerek, daha fazla kitleye ulaşmak istiyoruz."

- "Ben de Özge Can'ım"

Öğrencilerden Özge Can, Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşanan "Özgecan cinayeti"ni hatırlatarak, "O cinayetten kendi adıma çok etkilendim çünkü ben de bir Özge Can'ım ve 'bu durum benim de başıma gelebilir' diyerek böyle bir farkındalık çalışması içerisine girdim" dedi.

Türkiye'de şiddet gören kadınların oranının yüksek olduğunu savunan Can, "Biz bu projede ilk önce araştırmamızı yaptık. Nereden yola çıkabiliriz, 'insanlarla nasıl iletişime geçebiliriz' diye ankete başvurduk. Bu kapsamda okulumuzdaki 100 veliye çeşitli sorular yönelttik ve cevaplar aldık. Aldığımız cevaplar sonucunda da farkındalık etkinliklerimizi yürütmeye başladık" ifadesini kullandı.

Can, kadına yönelik şiddetin toplumda çok büyük bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu sorunun kadın bireylerin haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Söz konusu sorunun dünyada da önemli bir yer teşkil ettiğini anlatan Can, "O nedenle bu projeyi ilerleterek, toplumumuzu bu konuda daha da bilinçlendirmeyi düşünüyoruz. Bu sorunun eğitimle çözülebileceğine inanıyoruz çünkü eğitim ailede başlıyor. Kadın ve erkek bireyler ailede yetişiyor ve 'bu sorunu temelde böyle çözebiliriz' diye düşündük, bu kapsamda daha çok etkinlik yapmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Ara