Dolar

32,3474

Euro

35,1001

Altın

2.307,64

Bist

9.079,97

'Tosmobil 2' yollarda

'Tosmobil 2' yollarda

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 13:06:48

'Tosmobil 2' yollarda
MEHMET ULUSOYLAR - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki kaynak ustası Mustafa Marangoz, daha önce kendi imkanlarıyla "Tosmobil" adıyla yaptığı aracı geliştirerek yeni versiyonunu da üretti.

Marangoz, öncelikle yapacağı işlemlerin sırasını belirleyen proje hazırladı. Daha sonra uygulama safhasına geçen Marangoz, ilk iş olarak arabanın şasesini yaptı. "Tosmobil" adını verdiği ilk arabasını yaptığı gibi hurdalıktan benzinli bir motor alan marangoz, bu motora 5 vitesli şanzıman ekledi.

Aracın şasesine monte ettiği motoru uzun bir süre test eden son olarak da diğer teknik işlemleri tamamlayan Marangoz, Türk bayrağının renginden etkilenerek kaportayı da kırmızıya boyadı.

Marangoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde Türkiye'de yerli araba yapımıyla ilgili tartışmaların yaşandığını söyledi. Basından takip ettiği kadarıyla Türkiye'nin herkesin beğenisini kazanacak yerli otomobil yapamayacağı kanısının oluşturulmaya çalışıldığını savunan Marangoz, bu durumun kendisini derinden yaraladığını belirtti.

Cumhuriyetin 38. yılında üretilen, 'Devrim' otomobilinin, Türk'ün istediğinde neler yapabileceğinin bir örneği olduğunu ifade eden Marangoz, şöyle konuştu:

"İlk tek kişilik otomobilime vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Yaşadığım ilçeden esinlenerek adını 'Tosmobil' koyduğum ilk aracımı halen kullanmaktayım. Bütün işlerimi onunla halletmekteyim. İlk arabamı yaparken elde ettiğim tecrübelerim ikinci arabamı yaparken çok işime yaradı. Türk'ün gücünü tüm dünyaya bir kez daha göstermek istiyorum."

- "Kasasının imalatı çok zamanımı aldı"

Marangoz, araba üretiminde estetiğin kendisi için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Aracını yaparken bu hususa özellikle özen gösterdiğini vurgulayan Marangoz, "Görselliğe önem verdiğim için kasasının imalatı çok zamanımı aldı. Koltuk, direksiyon ve diğer aksamları monte ettikten sonra, disk fren sistemini ve el frenini ekledim. Elektrik, süspansiyon ve otomatik çalıştırma sistemlerini ekledim. Yaklaşık 4 ay boyunca toplamaya uğraştığım aracıma son olarak müzik sistemi de yerleştirdim" diye konuştu.

Test sürüşü yaparken vatandaşların arabasına yoğun ilgi gösterdiğini belirten Marangoz, bu çalışmanın yerli otomobil yapma imkanı olanlara vesile olması temennisinde bulundu.

Marangoz, sanayicilerin Türkiye'ye yakışan tamamen yerli otomobiller üreterek Türk'ün aklını, çalışkanlığını ve gücünü ortaya koymaları gerektiğini kaydetti.

Haber Ara