Dolar

32,5096

Euro

34,5946

Altın

2.489,80

Bist

9.548,09

Tillerson, PYD/YPG sorularını kaçamak cevapladı

Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Çavuşoğlu ile yaptığı basın toplantısında PYD/YPG sorularını kaçamak cevapladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-30 16:36:01

Tillerson, PYD/YPG sorularını kaçamak cevapladı

Al Jazeera Türk muhabiri Ece Göksedef, Tillerson'a, şu soruyu yöneltti:

"Obama döneminde PKK'nın kolu olan YPG'ye verilen destek, sahada görüyoruz ki Trump döneminde de sürüyor, silah yardımı devam ediyor, Menbic'den YPG'liler çekilmiyor. YPG'ye destek politikası sürecek mi? Eğer böyleyse Amerika PYD'ye ne vaat ediyor? Rakka operasyonu da YPG ile mi yapılacak? Bu durumda Türkiye ABD ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde yürüyeceğini düşünüyor musunuz?"

Bu soruyu yanıtlamaya, IŞİD'i bitirmek konusunda ABD ve Türkiye'nin arasında hiç görüş ayrılığı olmadığını söyleyerek başlayan Tillerson, "Bugün zaten karşılıklı görüşmede bunları konuştuk. Suriye içerisinde istikrar sağlayabiliriz. Buraya insanların nasıl dönmesini sağlayabiliriz. Bunları tartıştık. Faydalı görüş alışverişi oldu. Rakka'nın geleceği konusunda ise, kontrolün yerel halka geri verilmesini istiyoruz" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: 10-20 BİN KİŞİLİK ÖRGÜTÜ YENEMİYORSAK...

Bakan Çavuşoğlu, ilk sözü alarak, "İlişkilerimizi etkileyen olaylar oldu. Bunlardan bir tanesi, Suriye'de DEAŞ ile mücadelede ABD yönetiminin YPG'ye verdiği destektir. PKK terör listesinde ama Suriye'de YPG ile işbirliğini gördük" dedi.

"Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek bizi üzmüş, ilişkilerimizi sarsmış ve Türk halkının ABD'ye bakışını etkilemiştir" diyen Çavuşoğlu, "Bir terör örgütüyle mücadele ederken bir başkasıyla işbirliği yapmanın doğru olmadığını bir kez daha kendisiyle paylaştım" dedi. Koalisyonda 68 ülkenin olduğunu, NATO'nun da dahil olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "10-20 bin kişilik bir örgütü yenemiyorsak, başka terör örgütüne ihtiyaç duyuyorsak, zaten bir sorun var demektir" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Geçmiş dönemin incelediği ikircikli politikalardan birisi de, 15 Temmuz sorumlusu FETO'nun Türkiye'ye iadesi konusudur. Biz bugüne kadar taleplerimizi ilettik. Bilgileri ve delilleri bizzat yeni Adalet Bakanı'na ilettim. Somut adımlar bekliyoruz. En azından idari bazı tedbirler alınması ve geçici tutuklanma talebinin yerine gelmesini istiyoruz" diye oknuştu.

"ABD ile ilişkileri yeniden rayına koymak için karşılıklı adımlar atmamız gerekiyor" diyen Çavuşoğlu, "İkili ilişkileri geliştirmek konusunda umutluyuz. İşbirliğini güçlendirmemiz gerekiyor. Avrupa kendi sorunlarıyla baş edemiyor. Bölgede ciddi sorunlar var. Türkiye – ABD dostluğuna her zamankinden çok ihtiyaç var" dedi.

Haber Ara