Dolar

32,5554

Euro

34,9734

Altın

2.427,43

Bist

9.722,09

TİKA, Asya Ekspedisyonu projesine katkıda bulunacak

TİKA, Asya Ekspedisyonu projesine katkıda bulunacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 16:40:56

TİKA, Asya Ekspedisyonu projesine katkıda bulunacak
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Petrolleri'nin desteğiyle fotoğrafçı ve yönetmen Cemal Gülas tarafından sürdürülen Asya Ekspedisyonu projesine katkıda bulunacak.

TİKA Başkanı Serdar Çam, Türk Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman'a ziyarette bulundu.

Asya Ekspedisyonu projesinin Moğolistan ayağında Gülas ve ekibinin Altay Dağı eteklerinde buldukları kurganların da ele alındığı görüşmede, ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgelerdeki büyük kurganların Türk ve Moğol bilim adamları tarafından incelenmesi, kurganlardan çıkarılacak tarihi eserlerin müzelere kazandırılması için gerekli adımların atılmasına karar verildi.

TİKA'dan yapılan açıklamada Moğolistan'ın kuzeybatısındaki Bayan Ölgi bölgesinde, Altay Dağları eteklerinde çok sayıda kurgan ve balbal bulunduğu belirtildi.

Açıklamada güçlükle ulaşılan bölgedeki kurgan, balbal ve kaya resimleri, bozulmadan günümüze ulaştığı kaydedildi. TİKA, bölgedeki kurganların, Türk ve Moğol bilim insanlarından oluşan bir heyet tarafından açılıp incelenmesi için resmi girişimlerde bulunmaya hazırlanıyor.

Türkiye Petrollerinin desteklediği Asya Ekspedisyonu projesi, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul Boğazı'ndan, Asya ve Amerika kıtalarını birbirine bağlayan Bering Boğazı'na uzun bir yolculuğu kapsıyor.

İstanbul Boğazı'ndan başlayan Ekspedisyon'un rotasında Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Moğolistan, Rusya, Çin, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan ve İran olmak üzere toplam 12 ülke bulunuyor.

Haber Ara