Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

Theodor Herzl, Sultan Abdülhamid’den Filistin’i istedi mi?

TRT 1’in sevilen dizisi Payitaht Abdülhamid, İsrail fikrini ortaya atan, bunun için kitap yazan ve Siyonizm’in kurucusu olarak kabul edilen Theodor Herzl’ın da hayatını işliyor. Herzl, Payitaht Abdülhamid dizisinin 3. Bölümünde Sultan Abdülhamid’den “Filistin’i isteyeceğini” söyledi. Peki Theodor Herzl, Sultan Abdülhamid’den Filistin’i gerçekten istedi mi?

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-11 00:16:25

Theodor Herzl, Sultan Abdülhamid’den Filistin’i istedi mi?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Siyonizm fikrinin kurucusu olarak bilinen Theodor Herzl, ömrü boyunca bir Yahudi Devleti kurmak için çalıştı.

1896 yılında DerJudenstaat (Türkçe: "Yahudi Devleti") isimli kitabını yayınlamıştır.

1_139

Dünya Siyonist Teşkilâtı'nı kurmuştur. Payitaht Abdülhamid dizisinde de gösterilen gayriresmi kongre gerçekleştirmiştir.

Aslen İsviçre'nin Basel kentinde gerçekleştirilen kongrede şu ifadeleri kullanmıştır:

"Ben bugün burada Yahudi Devleti'ni kurdum, ancak bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. Fakat beş sene içinde ya da elli sene sonra bunu herkes böyle bilecektir."

2_119

ABDÜLHAMİD'DEN FİLİSTİN'İ İSTEDİ

TheodorHerzl, 17 Mayıs 1901 tarihinde Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid ile görüşmüştür. Herzl, bu görüşmede Filistin'i istemiştir. Karşılığında Osmanlı'nın borçlarını ödemeyi teklif etmiştir.

Bu görüşmede Herzl'e bir Mecidiye nişanı verildi. Görüşmelerinden sonra konu hakkında Daily Mail gazetesine konuşan (aslen kendisi de gazeteci olan) Herzl görüşmeden duyduğu memnuniyeti vurgulamış ve Yahudilerin Abdülhamid'den daha iyi bir dost ve seveni olmadığını ifade etmiştir.

3_91

SULTAN ABDÜLHAMİD, THEODOR HERZL'A FİLİSTİN'İ VERDİ Mİ?

II. Abdülhamid belirli bir yerde toplu halde olmamak koşuluyla Yahudilerin Osmanlı ülkesine gelmelerine izin vermiş ancak Filistin'i vermemiştir.

4_66

SONRA NELER YAŞANDI?

II. Abdülhamid, Herzl'ı huzurundan kovmamıştır. Yahudilere dağınık bir şekilde Mezopotamya'ya yerleşmelerini önerdi. Herzl kabul etmedi. Bunun üzerine Theodor Herzl, İngiliz Sömürgeler Bakanı Chamberlein ile görüştü. Kısa zamanda Londra'da ağırlandı. Bu görüşmede "Yahudi yurdu" olarak kendisine Uganda teklif edildi.

5_44

ABDÜLHAMİD'DEN İKİNCİ TALEP

Theodor Herzl, kitabında "vaadedilmiş topraklar" olarak not düştüğü Filistin ve Kudüs için Sultan II. Abdülhamid Han'ın kapısını bir kez daha çaldı. Fakat kabul edilmedi.

PAYİTAHT ABDÜLHAMİD 3. BÖLÜM İZLE (TIKLAYINIZ)

PAYİTAHT ABDÜLHAMİD 4. BÖLÜM FRAGMANI İZLE (TIKLAYINIZ)

Haber Ara