Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

'Terör turizmi baltaladı'

'Terör turizmi baltaladı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 16:03:02

'Terör turizmi baltaladı'
HATİCE ÖZDEMİR - SULTAN ÇOĞALAN - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, terör olaylarının oluşturduğu kötü fotoğrafın, turizmde rezervasyonların yüzde 20 civarında gerilemesine neden olduğunu söyledi.

Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde artan terör olaylarından en fazla etkilenen sektörlerden birinin de turizm olduğunu belirtti. Olayların sektöre zarar verdiğini dile getiren Ayık, turizmin huzur, güvenlik, sakinlik isteyen bir ekonomik faaliyet olarak değerlendirildiğini hatırlattı.

Ayık, terör olaylarının turizm potansiyelini baltaladığını, hemen hemen her pazarda rezervasyonların ciddi bir gerileme yaşandığını vurguladı.

Avrupa başta olmak üzere tüm pazarlarda ve özellikle gelişmekte olan pazarlarda terörün olumsuz etkilerini derinden hissettiklerine işaret eden Ayık, "Terör olaylarının oluşturduğu kötü fotoğraf, turizmde rezervasyonları yüzde 20 civarında daralttı. Sektör temsilcilerinin turizm alanında yaptığı tüm çalışmalara neredeyse gölge düşürdü" dedi.

Rezervasyon kayıplarının Türkiye'ye turist gönderen pazarlarda değişkenlik gösterdiğini anlatan TÜROFED Başkanı Ayık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Normal şartlarda olsaydı, terör olayları yaşanmasaydı bu aylarda almamız gereken rezervasyonlar daha fazla olması gerekirdi. Ancak Avrupa, Almanya, İngiltere, Hollanda başta olmak üzere tüm pazarlarda çok ciddi bir gerileme söz konusu. İngiliz pazarı, geçen seneyle kıyasladığımızda yüzde 20 civarında geriden geliyor. Almanya'da da yüzde 20'lik bir kaybımız var. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Hollanda gibi ülkelerde de yüzde 15 ila 20 civarında rezervasyon akışında bir gerileme hakim."

Terörün, huzuru, insanların can güvenliğini tehdit ettiğini ve bunun insanların seyahat ile ilgili planlarını olumsuz etkilediğini kaydeden Ayık, dışarıya yansıtılan fotoğrafın değiştirilmesi gerektiğini, tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceklerini, bunu aktif şekilde yapan turizm temsilcilerine de teşvik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Osman Ayık, Rusya'da rublenin dolar karşısında değer kaybetmesinin olumsuz etkilerinin de devam ettiğini söyledi. Teşviklerden yeterince yararlanılamadığını ifade eden Ayık, "Rusya'da bir miktar toparlanma olur diye bekliyorduk ancak beklenen canlılık olmadı" diye konuştu.

- Doğu illerdeki turlar iptal edildi

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da terörün olduğu yerde turizmin olmadığını belirtti.

Bazı ülkelerin Türkiye hakkında olumsuz propaganda yaptıklarına işaret eden Bayındır, gelmek isteyen turistlerin planlarını değiştirdiğini kaydederek, "Önümüz çok parlak görünmüyor. Hollanda ve İngiltere gibi çok hassas ülkelerden gelen turist sayısında ciddi düşüş var. Zaten Avrupa pazarında ekonomik kriz nedeniyle bir düşüş vardı, terör olayları da bu düşüşü daha da artırdı" dedi.

Bayındır, bu yıl Ortadoğu ülkeleri sayesinde turizm sektörünün bir nebze nefes alabildiğini söyledi. Ancak Ortadoğu ülkelerindeki potansiyelin de bitmek üzere olduğunu dile getiren Bayındır, "Bu yıl otelleri Ortadoğu ülkeleri doyurdu fakat onlar da ramazan ayında kesildi" diye konuştu.

Gelecek yılki ramazan ayına yönelik şimdiden planların yapılması gerektiğinin altını çizen Bayındır, sahur, iftar sofralarının, eğlencelerin yapılması ve buna göre pazar çalışmalarına başlanılması gerektiğini belirtti. Timur Bayındır, aksi takdirde turizm sektöründe ciddi yaralar alınacağını ifade etti.

"Terörün, turizm sektörünün ivme kazandığı doğu illerini resmen baltaladığını" anlatan Bayındır, "Doğu illerine turlar düzenleniyordu, Kars-Van turlarımız vardı, şimdi hepsi iptal edildi. Tur yöneticilerinden gitmek isteyen de yok, müşteri de yok. Terör olayları nedeniyle Türkiye'nin doğu kısmı tamamen turizm açısından zarar gördü" dedi.

Turizmdeki düşüş nedeniyle özellikle Akdeniz kıyılarında fiyatlarda yüzde 40'a varan indirimler uygulandığını anlatan Bayındır, bu yıl turizmde hedeflenen rakamlara ulaşılamayacağını vurguladı.

- "Doğuda bir tek turist yok"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Diyarbakır Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Abdülaziz Yatkın ise Diyarbakır başta olmak üzere doğu illerinde turizm alanında yapılan çalışmalar neticesinde yerli ve yabancı turist sayısı artarken yaşanan terör olaylarının gelişmeleri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Başta inanç olmak üzere doğa, kültürel, termal alanında bölgenin turizm potansiyeline sahip olduğunu anlatan Yatkın, şunları söyledi:

"Bölge olarak çok zengin envantere sahibiz, sadece Diyarbakır'ın, yılda 10 milyon insanı kaldıracak potansiyeli var ancak terör olayları nedeniyle kentte bir tek turist bile görmüyoruz. Rusya'dan, Japonya'dan turistler geliyordu. Hatta Avrupa tur operatörleri Diyarbakır'a gelmişti, kendi destinasyonları içine alacaklardı. Terör olayları turizmimizi öldürdü."

Yatkın, bölgedeki turizmin darbe alması nedeniyle bölgenin kalkınmasının da engellendiğini kaydetti.

Haber Ara