Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

Teror saldirilarinin zamanlamasi

Teror saldirilarinin zamanlamasi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-13 16:08:52

Teror saldirilarinin zamanlamasi
Dakar Üniversitesi'nde Kamu Hukuku Profesörü Arona Ndiaye, silahlı grupların dini ibadetlerin pozitif algısı yerine terör kültürünü yerleştirmek için saldırılarını genellikle cuma günleri düzenlediğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Ndiaye, terör örgütlerinin propaganda yapmak ve meşruiyet kazanmak için saldırılar için genellikle cuma gününü seçtiğini belirtti.

Ndiaye, silahlı grupların cuma günü ölmenin maneviyatına inanan Müslüman gençleri daha kolay ikna edebildiğini dile getirerek "Saldırılarını cuma günü düzenleyen silahlı gruplar, dinin pozitif algısını yok ederek yerine terör şiddetini yerleştirmeyi hedefliyor" ifadesini kullandı.

Arona Ndiaye, silahlı grupların ayrıca ideolojilerini kabul ettirmek ve dini bir hareket oldukları yönünde propaganda yapmak için saldırılar için cuma günlerini tercih ettiğini bildirdi.

- Cuma günü düzenlenen saldırılar -

Mali'nin Timbuktu kenti yakınlarında dün düzenlenen silahlı saldırıda 3 asker hayatını kaybetmişti. Aynı gün yine Mali'de silahlı kişilerin, İstikrar Misyonunun Kidal'deki kampına düzenlediği saldırıda, 5 mavi bereli askerin öldüğü, 30'a yakın kişinin de yaralandığı bildirilmişti. Saldırıyı Ensaruddin grubu üstlenmişti.

Geçen hafta cuma günü Mali'nin Timbuktu kentindeki MINUSMA üssü ile mavi bereli askerlerin konakladığı otele düzenlenen saldırıda 4 kişi ölmüştü. Saldırıyı Mağrib El-Kaidesi (AQMI) üstlenmişti.

Nijerya'nın kuzeyindeki Gombi kentindeki bir halk pazarında 29 Ocak'ta Boko Haram örgütünün düzenlediği intihar saldırısında 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da 15 Ocak'ta AQMI'nin üstlendiği saldırıda 32 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.

Aynı gün Eş Şebab örgütünün Somali'de Afrika Birliği kampına düzenlediği saldırıda 52 kişi yaşamını yitirmişti.

Mali'nin başkenti Bamako'da 20 Kasım 2015'te bir otelde rehine krizi yaşanmıştı. AQMI'nin üstlendiği saldırıda 21 kişi hayatını kaybederken 7 kişi yaralanmıştı.

Kamerun'un kuzeyinde 16 Ekim 2015'te Boko Haram'ın eş zamanlı 2 intihar saldırısında 10'a yakın kişi ölmüştü.

Haber Ara