Dolar

32,3116

Euro

34,9089

Altın

2.312,17

Bist

9.079,97

'Telafer tehlike altında'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, IŞİD'in kontrolündeki Türkmen kenti Telafer'in Tel Abyad gibi Kürt kantonu projesine dahil edilebileceğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 13:09:50

'Telafer tehlike altında'

Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'in ele geçirdiği bölgeler sonradan başka güçlere teslim ediliyor. Türkmen nüfusuna sahip Telafer ile Tel Abyad'ı birbirine bağlayan şerit de tehlike sinyalleri veriyor. Telafer'in kurtarılmasında Telaferliler yerine başka güçlerin yer alması, bu bölgenin de Tel Abyad gibi Kürt kantonu projesine dahil edileceği anlamına gelir."

Musul'a bağlı Türkmen Telafer ilçesindeki durumun içler acısı olduğunu dile getiren Salihi, bu kentin kontrolünü elinde bulunduran IŞİD'e yönelik operasyonun yakın zamanda başlama ihtimalinin "düşük" olduğunu öne sürerek, söz konusu operasyon için Irak ordusunun gerekli hazırlıkları tamamlayamadığını belirtti.

Salihi, Kerkük'ün güvenliğinin de risk altında olduğunu vurgulayarak, "Bunun nedeni, merkezi yönetime bağlı az sayıdaki güvenlik gücünün emniyeti sağlamadaki zaafı ve Peşmergenin sadece belirli bölgeleri koruyabilmesinden kaynaklanmaktadır. Kentin güvenliğini sağlayacak ortak mekanizma olmadığı için tehlike her zaman söz konusu olacak" diye konuştu.

IŞİD'in Kerkük'ün güney bölgelerine zaman zaman saldırılar düzenlediğini de hatırlatan Salihi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının bu bölgelerde örgüte karşı yeterli derecede etkili olamadığını savundu. 

"Peşmergenin tankı var"

Erşad Salihi, IŞİD'e karşı mücadele eden Türkmen gönüllü askerlerinin silah ve mühimmata ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Peşmergeyle aramızdaki fark onların tank ve diğer ağır silahlarla hava desteğine sahip olmaları. Türkmenler ise kendi kısıtlı imkanlarıyla elde ettikleri küçük çaplı silahlarla savaşıyor. Türkmenlerin silahlandırılmasını bir yandan Kürtler (IKBY) engellerken diğer yandan merkezi yönetim ciddiyetsiz davranıyor. Bizler, silahlarımızı kendi iş adamlarımızın finansmanıyla alabiliyoruz." 

Başbakan Haydar el-İbadi'nin göreve geldiği ilk günden beri Türkmenlerle görüşmekten kaçındığını ifade eden Salihi, "Eski dönemlerde ihtilaflar olmasına rağmen bazı isteklerimiz yerine getiriliyordu" şeklinde konuştu.

ITC Başkanı Salihi, Türkmmen sığınmacılara insani yardımlarından dolayı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türk Kızılayı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve diğer Türk yardım kuruluşlarına  teşekkür etti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara