Dolar

32,5617

Euro

34,7388

Altın

2.491,02

Bist

9.524,59

Tekstil ihracatçılarının İran ziyareti

Tekstil ihracatçılarının İran ziyareti

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-03 23:56:45

Tekstil ihracatçılarının İran ziyareti
İran Tekstil Üreticileri ve ihracatçıları Birliği Başkanı Mehdi Yekta, "Eğer Türkiye İran'da Çin'le tekstil konusunda rekabet yapmak istiyorsa. Ucuz mal satmaya çalışmamalıdır. Çünkü bu alanda Çin'le rekabet yapılmaz. Türkiye İran'daki piyasasını korumak ve arttırmak istiyorsa ürün kalitesini korumalıdır" dedi.

Başkent Tahran'daki Espinas Otel Konferans Salonu'nda İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen toplantıdaki konuşmasının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yekta, İran halkının Türk mallarının kalitesine güvendiğini söyledi.

Türkiye'yle tekstil sektöründe geniş bir alanda çalışabileceklerini belirten Yekta, "Çalışabileceğimiz alanlardan biri, geniş bir alan olan hammadde ve teknik bilgi alanıdır. Hammaddenin yaklaşık yüzde 70'ini ithal ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yekta, "Elyaf, kumaş ve giysi aksesuarında Türkiye bize yardımcı olabilir. İkinci kısım ise giysi. İran giyecek ihtiyacının yüzde 60-70'ini dışarıdan karşılıyor. Biz hala iç pazarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak seviyeye gelemedik. Bu ithal edilen giysinin büyük bir kısmını Çin ve Doğu Asya ülkelerinden temin ediyoruz. Fakat İranlılar bu ürünleri sevmiyor" şeklinde konuştu.

Yekta şunları söyledi:

İran giysi ithalatının yüzde 70'ini Çin'den yüzde 30'unu aralarında Türkiye'nin de olduğu diğer ülkelerden yapıyor. Çin mallarının rağbet görmesinin sebebi ucuz olması. Ucuz ama aynı zamanda kalitesiz. Eğer Türkiye İran'da Çin'le tekstil konusunda rekabet yapmak istiyorsa. Ucuz mal satmaya çalışmamalıdır. Çünkü bu alanda Çin'le rekabet edemez. Türkiye İran'daki piyasasını korumak ve arttırmak istiyorsa ürün kalitesini korumalıdır. Zaten İranlılar kaliteli ve güzel dizayn edilmiş ürünlerin peşinde. İranlılar Made in Türkey (Türk Malı) etiketini gördüklerinde güveniyorlar. Türk malları kaliteli olmasıyla biliniyor. Fakat son zamanlarda Türkiye'den bazı firmalar kalitesiz ürün gönderdiler. Bu da İran piyasasında Türk malının şöhretine gölge düşürüyor. Türkiye kalitesine sahip çıkarsa kazanır. İTHİB bu alanda çaba göstermelidir. Çünkü bir ülkede itibar kazanmak kolay ama bu itibarı korumaksa zordur. Biz de kendi giysimizi üretme yolunda adımlar atıyoruz. Ama bu alanda çok eksiklerimiz var. Bir çok alanda ilişkilerimiz bulunan Türkiye bu konuda bize yardımcı olabilir."

Türkiyeli ihracatçıların para transferinde yaşadıkları sorunlarla ilgili soruya Yekta şöyle cevap verdi:

"Türkiye devleti ve bankaları İranlı firmalar için akreditifli ödeme uygulamasını yeniden başlatmalıdır. iki ülke arasındaki ticarete ivme kazandıracak bu uygulamayı ticaretin altın anahtarı olarak görüyorum. 4-5 yıl önce bu uygulama vardı. Fakat ambargo nedeniyle kullanamıyoruz. Hatta ambargodan sonra dahi Halk Bankası ve İran Pasargah Bankası arasındaki anlaşma buna bir süre müsaade etti. O da şu an uygulanmıyor. Türkiyeli ihracatçılar, ödeme kolaylığı sağlamalı. Vadeli ödeme yöntemleri konusunda yardımcı olurlarsa İran pazarına ciddi manada nüfuz edeceklerine inanıyorum."

Türkiye, İran'a bu yıl 300 milyon dolar tutarında tekstil ürünü ihraç etti. Bu rakamın 400 milyon dolara çıkması bekleniyor. İran'ın toplam tekstil ürünleri ithalatı ise yıllık 7 milyar dolar civarında.

Haber Ara