Dolar

32,3462

Euro

35,0564

Altın

2.309,54

Bist

9.079,97

TCG Gemlik, deniz haydutluğuyla mücadele için uğurlandı

TCG Gemlik, deniz haydutluğuyla mücadele için uğurlandı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-05 13:04:37

TCG Gemlik, deniz haydutluğuyla mücadele için uğurlandı
Birleşik Görev Kuvveti-151 kapsamında Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılacak TCG Gemlik Fırkateyni, Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde düzenlenen törenle uğurlandı.

Deniz üssündeki 3 no'lu iskelede düzenlenen törene, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, deniz üssünde görevli komutanlar, TCG Gemlik Fırkateyni personeli ve göreve giden askerlerin yakınları katıldı.

Tuğamiral Yaycı, törende yaptığı konuşmada, TCG Gemlik'in 5 ay süreyle Birleşik Görev Kuvveti-151 taktik komutasında deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine destek sağlayacağını söyledi. Geminin 27 Ağustos-21 Aralık tarihleri arasında bir Türk amiralinin komutan edeceği Görev Kuvveti Karargahına ev sahipliği yapacağına işaret eden Yaycı, TCG Gemlik'in ayrıca kontrol ve sancak gemisi görevlerini de üstleneceğini bildirdi.

- "Her yıl 33 bin gemi geçiş yapıyor"

Gemlik Fırkateyni'nin görev yapacağı bölgeden her yıl yaklaşık 33 bin geminin geçiş yaptığına dikkati çeken Yaycı, şöyle konuştu:

"Bu bölge dünya ticaretinin yüzde 14'ünün ve dünya petrol taşımacılığının ise yüzde 26'sının gerçekleştirildiği kritik bir bölgedir. Türkiye açısından ise söz konusu bölgeden yılda ortalama bin 200 Türk gemisi geçiyor. Geçiş yapan gemiler Türk dış ticaretinin yaklaşık yüzde 20'sinin oluşturuyor. Bu da 78 milyar dolarlık mal akışına karşılık geliyor."

- Duygusal tören

Konuşmaların ardından TCG Gemlik Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Mehmet Elyürek, Güney Görev Grup Komutanı Yaycı'ya "seyre hazır raporu" vererek yola çıkmak için müsaade aldı. Yaycı da gemi komutanı ve personeline başarı diledi.

Daha sonra gemi personeli, Aksaz Askeri Bandosu'nun çaldığı marş eşliğinde koşar adımlarla tören alanından ayrılarak gemideki görev yerlerini aldı. Limandan ayrılan gemiyi, asker aileleri iskelenin ucuna kadar gelerek uğurladı. Askerlerin arkasından el sallayan ve gözyaşı döken yakınları, gurur ile hüznü bir arada yaşadı.

- Deniz haydutluğu bitme noktasına geldi

Türk Deniz Kuvvetlerinin bugüne kadar deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında 2009 yılından bu yana bölgede 19 fırkateyn görevlendirdi. Türkiye'nin istikrarlı ve etkin desteği sayesinde son 5 yıldır bölgede herhangi bir Türk gemisi kaçırılmadı ve deniz haydutluğu faaliyetleri bitme noktasına geldi.

TCG Gemlik Fırkateyni'nde çoğu rütbeli 208 personel görev yapacak. Bölgede yaklaşık 5 ay kalması planlanan gemiye, görevi sırasında bir S-70B helikopteri, bir sualtı görev timi ve bir amfibi hücum timi eşlik edecek. TCG Gemlik, Birleşik Görev Kuvveti-151 faaliyetlerini Kore Cumhuriyeti, Japonya ve Pakistan'dan katılan birer gemiyle sürdürecek.

Haber Ara