Dolar

32,5512

Euro

35,0202

Altın

2.429,39

Bist

9.722,09

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 20:04:58

TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin basın özgürlüğüyle ilgili Meclis araştırması açılmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Grup önerisi üzerinde CHP adına söz alan Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, devlet içinde suç işleyen varsa onları yakalamanın hukukun görevi olduğunu kaydetti.

Tezcan, "Devlet hukuk devletiyse suç işlemez ama korsan devletse suç işler. Bunları haber yapanlara casus etiketi yapıştırıp hapse atmak Türkiye Cumhuriyeti'ni korsan devlet statüsüne sokmaktır" dedi.

Devlet içinde suç işleyen varsa ve yakalanırsa hesap vereceğini belirten Tezcan, "Gazeteci bunu yakalarsa haber yapar ama siz gazeteciyi tutuklayamazsınız. Eğer bunların yazılması istenmiyorsa bunun iki yolu var, ya bunu yapmayacaksın ya da yakalanmayacaksın. Hem suçu işleyeceksin hem yakalanacaksın, haber yapılınca hapse atacaksın. Böyle pişkinlik olmaz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Tezcan'ın "korsan devlet" sözlerine tepki göstererek, "Topyekün Türkiye Cumhuriyeti Devleti korsan bir devlet olur' hükmünün buradan ifade edilmesi ayıptır" dedi.

Tezcan yeniden söz alarak, "Devleti korsan devlet durumuna düşürmeyin diye uyarıda bulundum" dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, tartışmayla ilgili, "Yeminimizde de var. Devletimize toz konduramayız. Devletimiz ebed müddettir" diyerek, Anayasa'nın 138. maddesindeki "Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi'nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz" bölümünü okudu ve hassasiyet gösterilmesini istedi.

-"Terörün tümüne karşı olmak hepimizin görevi"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Sayın Başkan 138. maddeyi hatırlatıyorsunuz ama Cumhurbaşkanı hariç mi? 'Onların yanına bunu bırakmam' dedi" ifadesini kullandı.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklu yargılanmasının ise "ayrı bir rezalet" olduğunu söyleyen Günal, Türkiye'de basının muhalefete sövme konusunda ve terör örgütünü destekleme konusunda özgür olduğunu savundu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili "Bir barış elçisi, bir barış güvercini daha bugün katledildi. Elçi konuşmaya, barışa inanıyordu" dedi.

Paylan, suçun cezasız kaldıkça tekrarladığını ifade etti.

Hükümetin yanlış politikasının Suriye'deki ateşe benzin döktüğünü öne süren Paylan, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yalnızca gazetecilik görevini yaptıklarını dile getirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Tahir Elçi'ye Allah'tan rahmet dileyerek, saldırının yargı tarafından ortaya çıkarılacağını söyledi.

Turan, "Saldırıda polisimiz şehit edildi? Bunun niye üzerine gitmiyoruz. Ben şimdiye kadar duymadım. Terörün tümüne, hepsine karşı olmak hepimizin görevi" diye konuştu.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'in, seçimlerden önce "8 Haziran'da gazetelere el koyacağız" dediğini belirten Turan, "MİT TIR'larıyla ifade edilen mesele, bir gazetecilik faaliyeti değildir. Bavul haberciliğidir. Neden 500 kilometre yol gitti o TIR'lar, sonra durduruldu? Neden durdurulduğunda kameralar oradaydı? Neden seçime 1,5 hafta kala bu haberleştirildi. Mustafa Kemal'in partisinin paralel örgütle yan yana anılmaya başlanmış olması sizin sorununuz" dedi.

Turan, "Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuksuz yargılanmasını isterdim" diye konuştu.

CHP'nin önerisi kabul edilmedi.

Haber Ara