Dolar

32,3237

Euro

35,0903

Altın

2.300,90

Bist

9.075,66

TBB Başkanı Feyzioğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na ziyaret

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Artvin'de uğradığı saldırıdan dolayı 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Feyzioğlu, adli yıl açılış töreni ile ilgili olarak, 'Adres değişikliği kesinleşince yönetim kurulumuzla karar aldık ve katılmıyoruz, katılamıyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-31 17:03:24

TBB Başkanı Feyzioğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Artvin'de uğradığı saldırıdan dolayı 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Feyzioğlu, adli yıl açılış töreni ile ilgili olarak, "Adres değişikliği kesinleşince yönetim kurulumuzla karar aldık ve katılmıyoruz, katılamıyoruz" dedi.

TBB Başkanı Feyzioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Feyzioğlu, adli yıl açılış törenine katılıp katılmayacağı sorusu üzerine, "Kararı uzun istişareler, değerlendirmelerden sonra aldık. Biz 70 baro başkanımız ile birlikte Külliye'ye giderek devletin birliği arkasında dimdik durduğumuzu tüm dünyaya ilan ettik. Çünkü 15 Temmuz bir işgal hareketiydi, rejime yönelik bir hareketti. Nasıl ki siyasi liderler Külliye'ye giderek aynı irade beyanında bulunmuşlardı, nasıl ki aynı irade beyanı Yenikapı'da bulunmuşlardı. Bu iradeyi biz avukatlar ve Barolar Birliği olarak ortaya koyduk. Adli yılın Külliye'de açılması bizim kanaatimize göre hem iç kamuoyuna hem dış kamuoyuna kuvvetlerin birleştiği görüntüsünü verecek. Biz bundan rahatsızız. Bu Türkiye'ye zarar verecek, dünyaya Türkiye'de terör örgütüne yönelik soruşturmaların, davaların bağımsız, tarafsız yürütüldüğünü anlatmak mümkün olmaz. Yapılması gereken yargının tarafsızlığı, bağımsızlığı, adil yargılama yapabilirliğini gölgeleyen düzenlemelerin Anayasa'dan çıkartılması, büyük uzlaşıyla Anayasa'nın arzu ettiğimiz şekilde değiştirilmesidir" ifadelerini kullandı.

Külliye'de yapılacak açılışın yürümekte olan soruşturmaların Türkiye'de hakimlerin bağımsızlığı, tarafsızlığı ilkesinin sorgulanmasına sebebiyet vereceğini söyleyen Feyzioğlu, "Sayın Yargıtay Başkanı, Sayın Adalet Bakanı, Sayın Başbakan da iletişim kanallarını açarak düşüncelerini paylaştılar, biz düşüncemizi zaten paylaştık. Türkiye'nin bu kadar önemli sorunları varken, bunun bir polemik konusu yapılan yerine yargının bağımsız ve tarafsız hale getirilerek sorunun kökten çözülmesidir. Erimi konuşacağımıza, içeriğini konuşalım" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin Anayasa ile ilgili çalışmaların olduğunu hatırlatması üzerine Feyzioğlu, kendilerinin iki yıl önce önerilerini dile getirdiklerini ifade etti. Feyzioğlu, "Sanıyorum o çalışmalarımızı da dikkate alan bir çalışma yürüyor" diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Cirit'in açıklamalarına ilişkin olarak ise Feyzioğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bizim dışımızda Külliye'de olabilir mi diye Cumhurbaşkanı'nın yanında dile getirildiğinde 'Neden Türkiye Barolar Birliği'nin Kongre Merkezi'nde olmasın. Türkiye Barolar Birliği Kongre Merkezi'nde olsun, orası da milletin bir yeridir' diye karşılık vermiştik. Adresin değişikliği ortaya çıktığında biz kuvvetler birliği ilkesine zarar verecek hiçbir algının içinde olmayı arzu etmiyoruz, kuvvetler birliği algısı yaratacak bir organizasyon içinde olmayı doğru bulmuyoruz demiştik. Adres değişikliği kesinleşince de yönetim kurulumuzla karar aldık ve katılmıyoruz, katılamıyoruz."

Eleştirilere yönelik olarak Feyzioğlu, Türkiye'nin polemiklerle kaybedecek vakti olmadığını kaydederek, "Kuvvetler ayrılığının tartışmasız şekilde hayata geçirilmesi lazım. Yargının bağımsız ve tarafsızlık, adil yargılama yapabilmesini kesin sağlamamız lazım. Biz bu törenin bu şartlar altında bağımsızlık ve tarafsızlığı daha çok sorgulatacağını söylüyoruz. Gelin birlikte bunları düzeltelim ve ondan sonra adresin ne önemi var diyelim. Magna Carta İngiliz Kralı ile yapılmış bir anlaşma. Yargının bağımsızlığına toz konmasın diye İngiliz Kralı'nın sarayında değil, açık arazide imzalandı, o şekilde tarihe geçti. Bizim tarihe geçecek adımlar atmamız lazım" şeklinde konuştu.

Alternatif tören olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise Feyzioğlu, "Türkiye'nin içinde bulunduğu durum, alternatif açılışla meşgul olmak değil. Bizim sorunumuz kimsenin yargıya müdahale edemeyeceği şekilde bağımsız, tarafsız kılmak. Bugünkü Anayasamız siyasi iktidarın müdahalesine açık kapılar bırakır mu? Bırakıyor" karşılığını verdi.

Ziyaretin sebebine ilişkin olarak ise Feyzioğlu, Kılıçdaroğlu'na Artvin'de uğradığı saldırıdan dolayı 'geçmiş olsun' dilediğini ifade etti.

Haber Ara