Dolar

32,3849

Euro

35,0576

Altın

2.326,64

Bist

9.097,26

Taşgetiren: Kim kazanır kim kaybeder?

Star Gazetesi Başyazarı Ahmet Taşgetiren 'Kim kazanır kim kaybeder' başlığıyla yayımlanan yazısında Pelikan dosyasını hatırlatarak 'Davutoğlu ile yürünmez' sözlerinin fitne olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 10:04:45

Taşgetiren: Kim kazanır kim kaybeder?

Dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevini bırakacak Ahmet Davutoğlu'nun 'il ve ilçe başkanı atama yetkisi'nin geçen hafta MKYK'ya devredilmesiyle ilgili olarak Taşgetiren, "Şu 'Davutoğlu ile yürünmez' sözleri. Şu Davutoğlu'ndan günah keçisi üretme oyunları. Bunlar fitnedir, fesattır. Başka değil. Şu an Anadolu'nun yaygın duygusu kaygıdır"dedi.

İşte Ahmet Taşgetiren'in "Kim kazanır kim kaybeder" başlıklı yazısı;

"Olağanüstü Kongre sırasında Binali Yıldırım için 900 imza toplandığı ve MKYK listesi için gerilim yaşandığı gecenin akabinde "Yürekleri ağza getiren..." diye yazmıştım. Gerçekten yürekler ağza gelmişti. Tabii ki Ak Parti'nin misyonunu kavrayanların.

O gerilim atlatıldı.

Ama Parlamenter Sistem içinde halk oyu ile seçilmiş bir Cumhurbaşkanı ve hele Ak Parti'nin tabii lideri olan bir Cumhurbaşkanı'nın Başbakan ile ilişkisinin, o kişi Başbakan'ın oğlu - kızı bile olsa problemli olacağı herkesin ortak kanaati idi.

KARDEŞLİK İLİŞKİLERİ İÇİNDEYDİLER

Erdoğan ve Davutoğlu, tıpkı Erdoğan ve Gül gibi evet, farklı bir misyon içinde buluşmuşlardı, kadim bir dostluk - kardeşlik ilişkileri içinde idiler. Ama Fatih Sultan Mehmet bile babasına "Sultan sen isen gel ordunun başına geç, sultan ben isem emrediyorum gel ordunun başına geç"demişti. İktidar tecezzi etmezdi. Ama sistem iktidar tecezzisini kaçınılmaz hale getiriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan hem siyasi hareketin tabii lideri olmanın hem de halk tarafından seçilmiş olmasının iktidarı ile, Davutoğlu da parlamenter sistem içinde Başbakanlığın gücü ve sorumluluğu içinde hareket edecekti. Davutoğlu Tayyip Bey'in liderliğine ne kadar saygı duyarsa duysun, ne kadar Tayyip Bey'in gözünün içine bakarak hareket ederse etsin -ki bu da ayrı ve sürdürülemez bir bağımlılık görüntüsüne yol açacaktı- bir yerde farklılaşmaların ortaya çıkması kaçınılmazdı.

AK PARTİ'NİN BUNA GÜCÜ YETMEDİ 

Anayasa hemen, halk oyu ile seçilmişliği başkanlığa dönüştürecek bir değişime tabi tutulamadı. Ak Parti çok istese de buna gücü yetmedi. Bunun için çalışılıyor ama böyle bir değişikliğin ne zaman gerçekleşeceği hala öngörülemiyor.

Bu arada "Halk oyu ile seçilmişliği" "fiili başkanlık" halinde uygulama durumu söz konusu oldu. Bu da yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadesiyle "Çift başlılık" ve "patinaj" halini ortaya çıkardı. Bu ifadelerin Tayyip Bey tarafından kullanılması, orada bir rahatsızlığın ifadesiydi. Yani demek ki Tayyip Bey, süreci yeterince tayin edemediği kanaatinde idi. Ve bunun da Davutoğlu üzerinde bir tür yaptırıma dönüşmesi kaçınılmazdı.

Şunu not edelim:

Türkiye'de ve dünyada, bu iki sima arasında çıkacak problemi pusuda bekleyen odaklar vardı. Onlar bu alana yatırım yapacaklardı, yaptılar.

Bu noktada Davutoğlu'nun Tayyip Bey'i devre dışı bırakmak gibi bir proje içine girmesi çılgınlık olurdu. Davutoğlu o çılgınlığa soyunacak birisi değildi.

ERDOĞAN'DA OLABİLİRDİ

Ak Parti ekseninde düşünüldüğünde değiştirme iradesi Tayyip Erdoğan'da olabilirdi. Her durumda Tayyip Bey'le uyumlu çalışma diye hassasiyet ortada olacak ve bu uyumun sağlanamadığı durumlarda, değişim öteki için gerçekleşecekti.

Ahmet Davutoğlu bu konumda idi. Bir çevrenin "Davutoğlu ha tökezledi ha tökezleyecek..." bir duyguyla süreci takip ettiği gözlendi bugüne kadar.

Bu çevrenin zaman zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan adına hareket ediyormuş gibi Davutoğlu'na yönelik dosyalar oluşturduğu da bir gerçek.

Kendi psikolojimi yazayım. İtiraf ediyorum, yazılarımda dün Erdoğan ve Gül ilişkisinde birisini önde gösterip duyguları zorlamamaya, Erdoğan - Davutoğlu ilişkisinde de Erdoğan'ın liderliğini öne çıkarmaya itina ettim. Bu itinayı Davutoğlu'nun sergilediği de dikkat eden herkesin görebileceği bir durumdur. Ayrıca birçok gönül insanının "Aman gönüller karışmasın" diye dua ettiğini biliyorum.

Ama sanki müşahede altında tutulma durumu söz konusu Davutoğlu için.

Şu çirkef Pelikan dosyası.

GÜNAH KEÇİSİ ÜRETME OYUNLARI

Şu "Davutoğlu ile yürünmez" sözleri. Şu Davutoğlu'ndan günah keçisi üretme oyunları...

Bunlar fitnedir, fesattır. Başka değil.

Şu an Anadolu'nun yaygın duygusu kaygıdır. Aynı kaygının İslam dünyasında Türkiye'ye imrenerek bakan yüreklerde de yaşandığı tahmin edilebilir.

Şunu söyleyeyim:

Herkes kaybeder. Tayyip Erdoğan kaybeder. Ahmet Davutoğlu kaybeder. Ak Parti kaybeder. Türkiye kaybeder. İslam dünyası kaybeder.

Peki kim kazanır?

Şeytan kazanır."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara