Dolar

32,3360

Euro

35,1700

Altın

2.244,21

Bist

8.718,11

Taliban'la doğrudan görüşme çağrısı

Dört ülke yetkilisi Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri için bir araya geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-06 23:56:45

Taliban'la doğrudan görüşme çağrısı

AA'nın haberine göre: Pakistan, Afganistan, ABD ve Çinli yetkililerin, Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını görüşmek üzere bir araya geldi. Taraflar yol haritasında anlaştı, doğrudan görüşmelerin Şubat sonunda başlaması çağrısı yaptı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İslamabad'da gerçekleştirilen dörtlü toplantıda taraflar arasında barış için "yol haritası" konusunda anlaşmaya varıldı. Açıklamada, daha önceki dörtlü görüşmelerde de yer almayan Taliban'ın barış sürecine dahil olması gerektiği belirtildi. Buna göre Afgan hükümeti ile Taliban grupları arasındaki görüşmelerin şubat sonunda başlaması çağrısında bulunuldu.

Ayrıca, görüşmeye katılan ülkelerin, dördüncü toplantıyı 23 Şubat'ta Kabil'de yapma kararı aldığı kaydedildi.

Pakistan, Afganistan, ABD ve Çin, geçen yıl aralık ayı başında barış sürecini yeniden başlatmak için ortak çalışma mekanizması kurma konusunda uzlaşmışlardı.

Bundan önceki dörtlü toplantı, 18 Ocak'ta Afganistan'ın başkenti Kabil'de yapılmıştı. Bu toplantıdan kısa süre sonra, Taliban tarafından yapılan açıklamada, doğrudan görüşmelere başlamak için siyasi tutukluların serbest bırakılması ve örgütün BM terör listesinden çıkartılması talep edilmişti.

Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu, geçen yıl Pakistan'ın Muri kentinde yapılmıştı. Taliban lideri Molla Ömer'in ölüm haberinin ardından geçen yıl 31 Temmuz'da yapılması planlanan barış görüşmelerinin ikinci turu ise süresiz ertelenmişti.

taliban-helmand_2

Haber Ara