Dolar

32,4982

Euro

34,5765

Altın

2.476,87

Bist

9.536,85

'Tahşiyecilere kumpas'ta 20. duruşma

'FETÖ/PDY'nin Tahşiyecilere kumpas kurduğu iddiasıyla görülen davanın 20. duruşması başladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-27 13:44:48

'Tahşiyecilere kumpas'ta 20. duruşma

'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Tahşiyecilere kumpas kurduğu iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülenile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın 20. duruşması başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu 10 sanık ile başka suçtan tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar katıldı. Müştekilerden Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mustafa Kaplan da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada söz alan müştekilerden M. Nuri Turan, kendisinin haksız yere 9 ay hapis yattığını ve bundan dolayı maddi zarara uğradığını söyledi.

Turan, Mehmet Doğan'ı 1982 yılından beri tanıdığını belirterek, "Mehmet Doğan kim ki yurt dışına adam göndersin. Onun kendisini 'mehdi' ilan ettiğini söylüyorlar. Ben bunca yıldır yanındayım bir kere böyle bir şey söylediğini ne duydum ne de gördüm. Lider olduğunu da söyleyenler oldu. Ondan her şey olur, hoca olur ama lider olmaz. İddia edenler emniyette verdiği ifadeye baksınlar ne demek istediğimi anlarlar." diye konuştu.

Duruşmada "teşhis" tartışması

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar'in, Turan'a, "Seni tutuklayan, ifadeni alan polisler arasında burada bulunanlar var mı?" demesi üzerine Turan, ayağa kalkarak sanıklara doğru baktı.

Turan, bir süre sanıkları teşhis ettikten sonra heyete dönerek, "hatırlayamadım" diye yanıt verdi.

Bu sırada tutuklu sanıklar arasında bulunan eski emniyet müdürü Ertan Erçıktı, heyete seslenerek, "Bu nasıl teşhis etme yöntemi. Bizi aşağılıyorsunuz. Ben emniyet müdürüyüm. Beni nasıl hedef gösterirsiniz." tepki gösterdi.

Bunun üzerine Başkan Rüzgar, "Mahkemelerden haberin yok. Duruşmalarda böyle teşhisler yapılır, avukatlarınız bilir. Bakın tepki göstermiyorlar." diye yanıt verdi.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, mahkeme heyetine yönelik ''Adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini'' iddia etti.

Duruşmaya, müştekilerden Turan'ın beyanlarının tamamlanması için ara verildi.

Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık Fetullah Gülen ile tutuklu sanıklardan Karaca, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek"le suçlanırken, diğer 31 sanığın "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Gülen ve Karaca'nın, "silahlı terör örgütünü yönetme" suçundan 15 ila 22 yıl 6 ay, zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik"ten 4 yıl 10,5 ay ila 22 yıl ve zincirleme şekilde "delil uydurarak iftirada bulunma" suçundan 1 yıl 10,5 ay ila 10 yıl 6 ay olmak üzere toplam 21 yıl 9 ay ila 55'er yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Ayrıca eski emniyet müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer'in, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 9 yıl ila 21 yıl, Tufan Ergüder'in, "silahlı terör örgütüne üye olma" ile zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 14 yıl 3 ay ila 47 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması isteniyor.

Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de "silahlı terör örgütüne üye olma" ile zincirleme şekilde "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 14 yıl 3 aydan 47 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Mutlu Ekizoğlu'nun da "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

İddianamede, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Kazım Aksoy, Ali Cihan, Mehmet Ali Doğan, Recep Güleç, Mustafa Altunbulak, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Halit Akbulut, Yakup Ergün, Ufuk Yıldırım, Yasin Koyuncu ve Mustafa Uyanık'ın da yer aldığı 26 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma", zincirleme şekilde "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 7,5 ila 47,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Haber Ara