Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Tacikistan Milli Günü Resepsiyonu

Tacikistan Milli Günü Resepsiyonu

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-27 23:17:16

Tacikistan Milli Günü Resepsiyonu
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye ile Tacikistan arasındaki mevcut işbirliğinin istikrar, barış ve kalkınmaya katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Tacikistan'ın bağımsızlığını kazanmasının 25. yıl dönümü dolayısıyla Tacikistan'ın Ankara Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon'un ev sahipliğinde Swissotel'de düzenlenen resepsiyona Türkiye'yi temsilen katılan Türkeş, Tacikistan'ın bağımsızlık gününü tebrik ederek, iki ülkenin Mevlana Celaleddin Rumi başta olmak üzere pek çok ortak kültürel değere sahip olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçiliğinin Tacikistan iç savaşında ülkeyi terk etmeyerek görevine devam eden tek diplomatik misyon olduğunu hatırlatan Türkeş, bunun da Türkiye'nin Tacikistan'a verdiği değerin en önemli göstergesi olduğunu belirtti.

İki ülke halklarının gönül bağları sayesinde coğrafi mesafeye rağmen ikili ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini dile getiren Türkeş, ilişkileri daha da ilerletmek için çalışmaları sürdüreceklerini, bu kapsamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 21 Ekim'de Tacikistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ifade etti.

Türkiye ve Tacikistan arasında cumhurbaşkanlığı düzeyinde 2012'de kurulan İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısının da 2017 yılında Türkiye'de yapılmasını istediklerini bildiren Türkeş, iki ülkenin güçlü bir ticaret hacmine sahip olduğunun altını çizerek, Türk iş adamları ve sanayicilerini enerji, altyapı ve müteahhitlik ile madencilik alanlarında Tacikistan'a yatırım yapmaya davet etti.

Türkeş, "Böylece karşılıklı yararlar temelinde ekonomik ilişkilerimizin çok yönlü ve kapsamlı olarak gelişeceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

Tacikistan'da Türkçe eğitimi veren TÖMER kurslarının yanı sıra Yunus Emre Enstitüsü'nün de Duşanbe'de kültür merkezini açmak istediklerini dile getiren Türkeş, bunun kültürel ilişkilerin gelişiminde önemli bir rol üstleneceğini vurguladı.

İki ülkenin uluslar ve bölgeler arası konularda ortak bakış açısına sahip olduğuna dikkati çeken Türkeş, iki ülkenin uluslararası kuruluşlardaki işbirliğinin "örnek düzeyde" olduğunu söyledi.

Türkeş, "Şüphesiz ki mevcut işbirliğimiz bölgemizdeki istikrar, barış ve kalkınmaya katkı sağlamaya devam edecektir." diyerek, "dost ve kardeş" Tacikistan halkının bağımsızlık bayramını kutladı.

- "Türkiye ile birlikte terör ve şiddete karşı koymaya hazırız"

Tacikistan'ın Ankara Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon da ülkesinin 25. bağımsızlık gününü tebrik ederek, Tacikistan'ın demokratik, hukuki ve laik bir toplum inşa etme yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydetti.

Tacikistan'ın dış politikasını barışçıl, objektif ve komşu ülkelerle ortak çıkarlar, saygı, eşitlik ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliği çerçevesinde dostça ilişkiler geliştirmek isteyen bir "Açık Kapı Politikası" olarak niteleyen Rajabiyon, Türkiye'nin ülkesinin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden olduğunu, aynı zamanda uluslararası arenada da önemli bir ortağı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Tacikistan'ın dış politikasında öncelikli yeri bulunduğunu belirten Rajabiyon, iki ülkenin verimli ve başarılı bir işbirliğine sahip olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şunun altını çizmek isterim ki Tacikistan hükümeti ve halkı, Türkiye'de 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişimini en başından beri şiddetle kınamıştır ve Türkiye'nin meşru hükümeti ile ülkedeki demokratik sürece desteklerini belirtmiştir. Biz, Türkiye ile terör ve şiddete birlikte karşı koymaya hazırız."

İki ülke milli marşlarının dinlenmesinin ardından konuşmaların yapıldığı etkinlikte, daha sonra pasta kesilerek resepsiyona geçildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara