Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Cubeyr Fas'ta

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Cubeyr Fas'ta

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-10 21:04:22

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Cubeyr Fas'ta
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr, Suriye'deki müzakerelerin başarısız olması durumunda "ülkesinin bir B Planı" olduğu ve bu planda Beşşar Esed'in yer almadığını belirtti.

Cubeyr, başkent Rabat'ta Faslı mevkidaşı Selahattin Mizvar ile basına kapalı gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Yarın ve sonraki gün Almanya'nın Münih kentinde Suriye krizi ile ilgili Cenevre kriterleri üzerinden yapılacak olan müzakerelerde, yeni anayasayı çıkaracak bir geçiş hükümetinin oluşturulabilmesi görüşülecek. Bu görüşmeler neticesinde önümüzdeki dönemde Beşşar Esed'i içermeyen bir seçim sürecini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki kurumları korumaya ve ölümleri durdurmaya çalıştıklarını dile getiren Cubeyr, devam eden müzakerelerde geçiş hükümetini kurarak Esed'siz bir yeni Suriye inşa etmeyi hedeflediklerine vurgu yaptı.

Suriyeli taraflar arasındaki görüşmeler, Suriye rejiminin tutumu ve Rusya'nın şiddetlenen saldırıları sonucu askıya alındığına dikkati çeken Cubeyr, müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda "ülkesinin B planı" olduğunu kaydetti.

Terör örgütü DAEŞ'le mücadele kapsamında Suriye'ye kara hareketi yapabileceklerine de değinen Cubeyr, kara harekatı ile detayların katılımcı ülkelerin askeri uzmanlarıyla yapacakları görüşmeden sonra şekilleneceğini söyledi.

Bu arada Fas Dışişleri Bakanı Selahaddin Mizvar da ülkesinin kara harekatı konusunda resmi herhangi bir karara varmadığını, ancak Fas'ın körfez ülkeleri ile olan bağının çok güçlü olduğunu ifade etti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere sabah saatlerinde Fas'a gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr'in bu akşam ülkeden ayrılması bekleniyor.


Haber Ara