Dolar

32,3710

Euro

35,0081

Altın

2.325,97

Bist

9.102,91

Suudi Arabistan'dan 'Malezya'daki 700 milyon dolar' aciklamasi

Suudi Arabistan'dan 'Malezya'daki 700 milyon dolar' aciklamasi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-06 13:00:40

Suudi Arabistan'dan 'Malezya'daki 700 milyon dolar' aciklamasi
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir, Malezya'da son dönemde gündemde olan yaklaşık 700 milyon doların, "siyasi bağış" değil "yatırım" olduğu açıklamasında bulundu.

The Malaysian Insider'da çıkan habere göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir, Başbakan Necib bin Razak'ın kişisel hesaplarına yatırılan yaklaşık 700 milyon dolarlık meblağ ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, bu paranın ne "siyasi bağış" ne de Suud kraliyet ailesine mensup biri tarafından Malezya'ya transfer edildiğini düşündüğünü söyledi.

Bakan al-Jubeir, paranın bir Suud vatandaşı tarafından yatırım amacıyla Malezya'ya gönderildiğini belirtti.

Öte yandan, adının açıklanmasını istemeyen kraliyet ailesine mensup bir kişinin ise paranın Suud prenslerinden biri tarafından verildiğini ancak bunun "bağış" olmadığını söylediği fade ediliyor.

Başbakan Necib bin Razak'ın kişisel banka hesaplarına aktarıldığı iddia edilen paranın kaynağı konusu, uzunca bir süredir Malezya'da gündemi işgal ediyor. Konuyla ilgili olarak Yolsuzlukla Mücadele Kurumu ve Emniyet Genel Müdürlüğü, yaptıkları soruşturma dosyasını Başsavcılığa iletmişlerdi.

Başsavcı Muhammed Apandi Ali geçen hafta başında yaptığı açıklamada, Başbakan'ın banka hesaplarındaki meblağın 'Suud kraliyet ailesinin bağışı olduğunu ve konuyla ilgili olarak "herhangi bir usülsüzlüğe rastlanmadığını" söyleyerek Başbakan'ı aklamıştı.

Başsavcı Apandi Ali, soruşturmalarda "Siyasi bağış" ile "1 Malezya Kalkınma Fonu" (1MDB) arasında ilişki olmadığına değinirken, İsviçre Başsavcılığının "1 Malezya Kalkınma Fonu" ile ilgili olarak yaklaşık 4 milyar dolarlık usulüzlük konusunda yaptığı açıklama gündeme damgasını vurmuştu.

Savcılık tarafından söz konusu meblağın 2013 genel seçimleri öncesinde "siyasi bağış" olarak verildiği, paranın bir bölümü kullanıldıktan sonra kalanının "iade edildiği" açıklaması yapılmıştı.

1MDB ve Başbakan'ın kişisel banka hesaplarındaki meblağla ilgili tartışmalar iktidarın büyük ortağı Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu (UMNO) partisinde çalkantılara neden olmuş ve Başbakan Yardımcısı ve Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere bazı partililer görevlerinden alınmıştı. Bu konuda eleştirelere katılan Kedah Eyalet Başbakanı Mukhriz Mahathir ise parti yönetiminin baskıları sonucu geçen çarşamba günü görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara