Dolar

32,3712

Euro

35,0141

Altın

2.325,64

Bist

9.093,72

Suriyeli sığınmacıdan Lübnan'da sınav başarısı

Suriyeli sığınmacıdan Lübnan'da sınav başarısı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-25 13:03:39

Suriyeli sığınmacıdan Lübnan'da sınav başarısı
ENES KANLI - Suriyeli sığınmacı Muhammed Ammar Said el-Kuşak (15), ülkesindeki iç savaştan kaçarak sığındığı Lübnan'da, ülke genelinde yapılan sınav sonucu 57 bin öğrenci arasında ikinci olmayı başardı.

Savaş nedeniyle üç yıl önce ailesiyle birlikte başkent Şam'ın kırsalındaki evlerini terk edip Lübnan'a sığınan Suriyeli öğrenci Kuşak, 9. sınıflar arasında yapılan ülke genelindeki sınavda büyük başarı gösterdi. Lübnan Dağı bölgesindeki Şihim Ortaokulu'nda okuyan Kuşak, yaklaşık 57 bin öğrencinin katıldığı sınavda birinciliği bir puanla kaçırarak ikinci oldu.

AA muhabirine konuşan Kuşak, Lübnan'da okula başladığında iki ülkenin müfredatı arasındaki "büyük farktan" dolayı zorlandığını belirterek, "Tüm Suriyeli sığınmacılar istediklerini başarmak için çok çalışmalı. Hiçbir zorluk sizi durduramaz. Hepimiz çok çalışmalıyız. Ülkemizin bize ihtiyacı var. Eğitimle Suriye'yi yeniden inşa edeceğiz." dedi.

Doktor olmak istediğini söyleyen Kuşak, tatilde dinleneceğini ve zaman zaman babasının işlettiği küçük lokantada çalışıp ona yardımcı olacağını belirtti.

Mahmud el-Kuşak ise oğlunun başarısından gurur duyduğunu vurgularken, "Zeki olduğunu biliyordum ama on binlerce çocuk arasından ikinci olabileceğini tahmin etmiyordum." diye konuştu.

Said gibi Lübnan'da okuyan diğer altı çocuğunun da derslerinde başarılı olduğunu dile getiren Kuşak, eğitim koşullarıyla ilgili şunları kaydetti:

"Suriye'deyken çocukların bilgisayarları, çalışma masaları vardı, ancak burada onlara bu imkanı sağlayamıyoruz. Ancak onların ders çalışmaları için en uygun ortamı sağlamaya çaba gösteriyorum. İnternet gerektiğinde telefonumu veriyorum. Zamanlarını planlamalarına yardımcı oluyorum."

Okul Müdürü Macis Tevfik Kivan da başarının, Said'in çabası, ailesinin desteği ve okulun öğrenciler arasında ayrım yapmadan sağladığı eğitimle geldiğini ifade etti.

Said'in Lübnan eğitim sisteminde izin verilen azami öğrenci sayısının üzerinde 41 öğrenciyle aynı sınıfta eğitim gördüğünün altını çizen Kivan, "Öğrencilerimize milletlerine bakmadan sonuna kadar destek sağlıyoruz. Okula gelen yardımları hepsine eşit dağıtmaya çalışıyoruz." dedi.

Kuşak'ın elde ettiği derece diplomasına işlenecek ancak maddi imkansızlıklar sebebiyle daha iyi eğitim göreceği bir okula gitmesini sağlamayacak. Kuşak, gelecek yıl, mezun olduğu ortaokulun yanındaki devlet lisesinde eğitimine devam edecek.

Suriyeli öğrencilere 2013 yılında kapılarını açan Lübnan okullarında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin rakamlarına göre, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 165 bin Suriyeli öğrenci eğitim gördü.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara