Dolar

32,5069

Euro

34,8684

Altın

2.484,42

Bist

9.530,47

Suriyeli muhalifler rejimi İdlib'den sildi

Suriyeli muhaliflerin İdlib merkezli çatı örgütü Fetih Ordusu, İdlib kırsalında bulunan son rejim merkezlerini de dün akşam başlayan saldırı sonucu ele geçirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-28 18:18:05

Suriyeli muhalifler rejimi İdlib'den sildi

TİMETÜRK | HABER MERKEZİ

Suriyeli muhaliflerin geçtiğimiz aylarda İdlib kent merkezi ve kent merkezini çevreleyen alandaki Eriha, Cisreşşuğur, Mastume gibi bölgeleri kontrol altına almasının ardından bölgedeki rejim güçlerine bir darbe daha geldi. Cisreşşuğur'un güneyinde ve güneydoğusunda bulunan rejim merkezlerine saldıran Fetih Ordusu pek çok köyü ve kritik askeri noktayı ele geçirdi.

İdlib - Hama - Lazkiye arasında uzanan Gab Ovası'nda ilerleyen Suriyeli muhalifler, Suriye Ordusu'nun bölgedeki stratejik merkezlerinden Tel Vasıt'ı ele geçirdi. Dün akşam saatlerinde Tel Vasıt'ı kaybeden rejim güçlerinin gece saatlerinde düzenlediği karşı saldırı ise başarısız oldu. Sabah saatlerinde ise Zeyzun Termik Santrali'nin doğusunda bulunan Tel Avar, muhaliflerin baskını sonucu Fetih Ordusu'na geçti. Cisreşşuğur'un kaybedilmesinin ardından Fureyka ilçesine çekilen rejim güçlerinin kontrolündeki bölgeyi çevreleyen stratejik Tel Hattab tepesinin de Fetih Ordusu tarafından ele geçirilmesinin ardından Fureyka'yı koruyan Tel Hamaka, Muşeyrife ve Zeyzun Termik Santrali de muhalif güçlerce kontrol altına alındı.

Saldırıya katılan Feylak'uş Şam (Şam Kolorduları) ise mikro blog sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada; "Saldırı öncesi Tel Hattab, Tel Hamaka ve Tel Avar'ı ele geçirmeyi planlamıştık. Ancak rejimin hızla kaçısı sonucu bütün bölgeyi ele geçirdik." ifadelerini kullandı. Feylak'uş Şam tarafından yayınlanan bir görüntüde ise rejimin çekilirken bıraktığı silahlar görülüyor. 23 mm'lik uçaksavarlarla birlikte arazi araçlarının görüldüğü videoda ayrıca Rus yapımı anti-personel mayınları, Rus yapımı anti-tank mayınları ve çok sayıda merminin ele geçirildiği görülüyor. 

Toplamda 24 rejim köyü ve karakolunun ele geçirildiği saldırıda, ayrıca Halep - İdlib - Lazkiye arasında uzanan otoyol da muhaliflerin kontrolüne geçmiş oldu. Daha önce Cisreşşuğur'un batısında ve doğusunda kullanılabilen otoyol üzerinde Fureyka bulunduğu için muhalifler yolu lojistik amaçla kullanamıyorlardı. Halep - Şam arasında uzanan M5 otoyolunun Lazkiye'ye uzanan M4 kolunun ele geçirilmesiyle Suriye'nin kuzeyinde bulunan muhaliflerin karayolu üzerinden lojistik destek sağlama süresi oldukça kısaldı. 

Öte yandan muhalifler tarafından ele geçirilen Zeyzun Termik Santrali, Asi Nehri üzerine kurulu ve Suriye'nin en büyük elektrik üretim merkezlerinden birisi. Gab Ovası'nı sulama amaçlı da kullanılabilen baraj, Hama, Lazkiye kırsalı ve İdlib kırsalındaki pek çok bölgenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. İdlib - Hama - Lazkiye arasında uzanan Gab Ovası, ayrıca Suriye'nin en geniş tarım arazilerinden birisi. 

Dün akşam başlayan ve bugün öğleden sonra biten operasyonun ardından İdlib bölgesinde rejimin kontrolünde üç bölge kaldı. İdlib merkezi ile Taftanaz - Binniş arasında uzanan Fua ve Keferya köyleri ile Ebu Zuhur Askeri Havaalanı, muhalifler tarafından kuşatılmış durumda. 

Haber Ara