Dolar

32,5489

Euro

34,9332

Altın

2.425,75

Bist

9.722,09

'Suriye'ye ille de girin derseniz, gireriz'

Hükümet ile asker arasında gerçekleştirilen Suriye zirvesinde hangi önlemlerin alınacağı konuşuldu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-28 09:48:43

'Suriye'ye ille de girin derseniz, gireriz'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sınır ötesi harekât seçeneğini devreye sokmak için hükümet'in direktifini beklemesi, “Hükümet ‘Suriye'ye girin' dedi, asker direndi” gibi yorumlara yol açtı. 

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre; askerin yazılı direktif talebi doğru ancak hükümetin talebine karşı herhangi bir “direniş” söz konusu değil. Çünkü sınır ötesi harekâtın başlayabilmesi için hükümetin tezkereden aldığı yetki çerçevesinde TSK'ya yazılı direktif vermesi gerekiyor. Güvenlik zirvelerinde komutanlar hükümet üyelerine Suriye'ye girilmesi durumunda yaşanabilecek sıkıntıları anlattı. Toplantılarda gündeme gelen kaygılar şöyle aktarılıyor: 

*Türk askerinin Suriye'ye girmesi halinde, uluslararası topluma bir “gerekçe” sunulması gerekecek. 

“Göç dalgası” gerekçesi tatmin edici bulunmayabilir. Uluslararası koalisyon tek hedef olarak IŞİD ile mücadele ederken, Türk askerinin Suriye'ye girmesi “Türkiye Kürtleri hedef alıyor” algısına yol açacak. 

*Harekâtın amacı ve hedefi “net” olmalı. Asker bu hedefe ulaşılmadan geri çekilmek durumunda kalırsa, nasıl izah edilecek? 

*Askerin konuşlandırılmasının düşünüldüğü Cerablus bölgesi, Kürt kantonlarının arasında yer alıyor. Bu bölgede hem IŞİD hem de PYD hâkimiyet kurmak isteyecek. Türk askerinin Suriye'deki iç savaşın tam ortasında ve farklı grupların tehdidi altıda kalma olasılığı yüksek.

*Sınır ötesi harekâtın “başlama” kararı alınırken “geri çekilme” sürecinin de çok iyi planlanması gerekir. Ancak Suriye'nin birkaç yıl içerisinde istikrara kavuşması çok zor. 10 binden fazla askere tekabül eden iki tugayın sınır ötesinde yıllarca konuşlandırılmasının riski büyük. Peş peşe düzenlenen güvenlik zirvelerinde hükümet'e bu risk ve öngörüleri aktaran komutanların sonrasında da “İlle girin derseniz, gireriz”mesajı verdiği belirtildi.

Haber Ara