Dolar

32,3645

Euro

34,9629

Altın

2.325,59

Bist

9.127,66

Suriye sınırında kaçırılan 16 Lübnan askerin serbest bırakılması

Suriye sınırında kaçırılan 16 Lübnan askerin serbest bırakılması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 21:39:36

Suriye sınırında kaçırılan 16 Lübnan askerin serbest bırakılması
Suriye sınırında kaçırılan 16 Lübnan askeri ile Nusra Cephesi'nin talep ettiği 13 tutuklunun takası gerçekleşti.

Nusra Cephesi ile Lübnan arasında yapılan takas anlaşması sonucu serbest bırakılan 16 asker Beyrut'a ulaştı. Başbakan Tammam Selam ve bakanların katıldığı başkanlık sarayındaki karşılama töreninin ardından askerler, ailelerinin beklediği salona geçtiler.

Duygulu anların yaşandığı kavuşma anından sonra askerler ve aileleri saraydan ayrılarak kutlamaların yapıldığı Riyad Es-Sulh meydanına yürüdü.

Esir takası sonucu serbest bırakılan askerlerden Süleyman Dirani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Şu anki mutluluğumu tarif edemem, gerçekten çok mutluyum. Allah'a hamdolsun' ifadesini kullandı.

Mahir Feyyat isimli asker ise 487 gün boyunca esir kalmanın zor olduğunu belirterek 'Şu an konuşamayacak derecede mutluyum. Allah DAEŞ'in elinde olan arkadaşlarımızı kurtarsın' dedi.

Özgürlüğüne kavuşan diğer bir asker Vail Hummus ise özgür olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, DAEŞ'in elindeki arkadaşlarının bir an önce kurtulmasını dilediğini söyledi.

- Katar'a teşekkür

Başbakan Temmam Selam, karşılama töreninde yaptığı konuşmada, takas görüşmelerinde arabuluculuk yapan Katar'a teşekkür etti.

Törende bakanların yanı sıra General Can Kahveci, Katar'ın Beyrut Büyükelçisi Ali bin Hamad El-Merri, Lübnan Emniyeti Genel Müdürü General Abbas İbrahim de hazır bulundu.

Geçtiğimiz Pazar gerçekleşmesi beklenen takas öncesinde Beyrut yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Nusra'nın anlaşmaya eklemek istediği kabul edilemez talepler" nedeniyle sürecin durakladığı ancak müzakerelerin devam ettiği belirtilmişti.

Nusra Cephesi tarafından rehin alındıktan sonra yaklaşık bir yıl önce öldürülen Muhammed Hammieh'in naaşı sabah saatlerinde Lübnan güvenlik makamları ve Lübnan Kızılhaçı tarafından teslim alınmıştı.

Aynı bölgedeki çatışmalarda kaçırılan 6 Lübnan askeri ise halen terör örgütü DAEŞ'in elinde rehin olarak bulunuyor.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara