Dolar

32,5461

Euro

34,8837

Altın

2.436,27

Bist

9.735,29

Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 21:39:08

Suriye'deki iç savaş
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye planının, halkın sıkıntılarını azaltacak mekanizmalardan yoksun olduğunu savundu.

SMDK Genel Kurulu'nun 3 gün süren olağanüstü toplantısının ardından yayınlanan açıklamada, Mistura'nın Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu plan değerlendirildi.

Açıklamada, "Mistura'nın plan ve önerilerinin Esed rejiminin BM'nin 2209 ve 2139 nolu kararlarını sürekli olarak çiğnediğini görmezden geldiği ve Suriye halkının sıkıntılarını azaltabilecek herhangi bir mekanizmadan yoksun olduğu" ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Esed rejiminin, insani alanda güven ortamı oluşmasını sağlayacak adımların atılmasına kasıtlı olarak engel olduğuna ve bu durumun siyasi müzakereleri baltaladığına işaret edildi.

SMDK'nın Suriye halkının talepleri doğrultusunda ve Cenevre-1 Bildirisi ile BMGK'nın aldığı kararlar gereğince siyasi çözümden yana olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Siyasi çözüm yasama, yürütme ve yargı erklerinin rejiminin elinden alınarak tam yetkili geçiş hükümetine devredilmesini gerektiriyor. Bu, geçiş döneminde ve gelecekte Beşşar Esed ve zümresinin hiçbir rol almaması anlamına geliyor" denildi.

BM Güvenlik Konseyi tarafından 17 Ağustos'ta yapılan açıklamada, kalıcı çözüme, halkın meşru taleplerini yerine getirmek ve Cenevre Bildirisi'nin hayata geçirilmesi hedefiyle, Suriye liderliğinde kapsamlı siyasi sürecin başlatılmasıyla varılacağı vurgulanmıştı.

De Mistura, 29 Temmuz'da BMGK'ya verdiği brifingde, taraflar arasındaki en önemli problemin, Cenevre Bildirisi'nde yer alan "tam yetkili geçiş hükümeti" kurulması olduğunu dile getirmiş, bunun aşılması için Suriyeli taraflar arasında bir çalışma grubu oluşturarak müzakerelere başlamak istediklerini söylemişti.

Haber Ara