Dolar

32,3363

Euro

35,1837

Altın

2.247,09

Bist

8.718,11

'Suriye'de ateşkes' konusunda uzlaştılar

Münih'te 17 ülkenin katılımıyla yapılan “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısında anlaşmaya varıldı. Suriye'de 1 hafta içinde ateşkes sağlanacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-12 03:27:14

'Suriye'de ateşkes' konusunda uzlaştılar

ABD ve Rusya'nın öncülüğünde yapılan Suriye görüşmelerinde, ülkede bir hafta içinde “şiddetin durdurulması” ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konularında anlaşmaya varıldı.

Untitled-4_1

AA'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Rusya'nın yanı sıra bölge ülkeleri Suudi Arabistan, İran ve Türkiye'nin de katıldığı görüşmelerin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bir haftalık süre içerisinde, ülke genelinde şiddetin durdurulması konusunda anlaşmaya vardık” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısında konuşan Kerry, “Şiddetin durdurulması amacıyla BM'nin himayesi altında çalışacak, ABD ve Rusya'nın eşbaşkanlıklarını yapacakları bir görev grubu kurma konusunda da anlaşmaya vardık. Gelecek hafta bu grup, şiddetin ve saldırıların uzun dönemli, kapsamlı ve kalıcı bir şekilde durdurulması konusunda yöntemler geliştirmek üzere çalışacak” diye konuştu.

ATEŞKES TANIMINI KULLANMADI

Münih'te 17 ülkeden dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısında varılan uzlaşmayı açıklarken, “ateşkes” yerine “şiddetin durdurulması” kavramını kullanan Kerry, bir gazetecinin sorusu üzerine, ateşkes kavramının hukuki anlamda daha fazla bağlayıcılık içerdiğini, bu kavramın şu aşamada bazı katılımcı ülkeler tarafından benimsenmediğini kaydetti.

Kerry, varılan uzlaşmanın ancak BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye kararları çerçevesinde ve siyasi çözüm yönünde adımların atılmasıyla daha da ileri taşınabileceğini vurguladı.

LAVROV: OPERASYONLARIMIZ SÜRECEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye'deki operasyonlarını sürdüreceğini kaydetti.

IŞİD VE NUSRA DAHİL DEĞİL

Kerry, bu anlaşmaya IŞİD ve Nusra Cephesi örgütlerinin dahil olmadığını belirtti.

Varılan anlaşma uyarınca insani krizin derinleştiği Suriye'ye cumartesi gününden itibaren yardımlar gönderilmeye başlanacak. Ardından bir hafta içinde Esed rejimi ve muhalifler arasında geçici ateşkes sağlanacak.

Bu ateşkesin ardından tarafların Cenevre'deki barış müzakerelerine yeniden başlaması öngörülüyor. 

KUŞATMA BÖLGELERİNE İNSANİ YARDIM

Dışişleri bakanları, Münih'te varılan uzlaşma çerçevesinde, özellikle kuşatma altındaki bölgelere hızlı bir şekilde insani yardımların ulaştırılması konusunda hemen harekete geçileceğini açıkladı.

Kerry, görüşmede, insani yardımlar konusunda Cenevre'de bir görev gurubu oluşturma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Lavrov, bazı bölgelere havadan yardımların ulaştırılabileceğini söyledi.

KERRY: ESED İLE BARIŞ SAĞLANAMAZ

Basın toplantısındaki açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geleceğiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda görüşlerinin değişmediğini kaydetti.

Tüm tarafların gelecekte de toprak bütünlüğü korumuş bir Suriye'den yana olduğunu ve sorunun çözümlenmesini istediğini söyleyen Kerry, “Ancak sorunların nasıl çözümleneceği ve ortaya çıkacak sonuç konularında görüş ayrılıkları var. Karşı karşıya olduğumu güçlük budur” dedi.

Esed'ın liderlik etmeye devam edeceği bir Suriye'de barışın olamayacağı görüşünde olduğunu kaydeden Kerry, şöyle devam etti:

“Benim ve bu toplantıda yer alan ülkelerin çoğunluğunun görüşü şöyle: Esed ülkede kalmakta ve liderlik etmekte kararlılık gösterirse Suriye'de barış olamaz. Bu bizim görüşümüz, başkalarının farklı bakış açıları olabilir. Ancak biz bu şekilde barışın tesis edilemeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu ihtilafa dahil olan belirli başlı ülkeler ve aktörler, ülkede meşru bir geçiş süreci olmadan çatışmaya son vermeyecektir.”

"KAĞIT ÜZERİNDE BİR ANLAŞMA"

Kerry, Münih'te varılan bu uzlaşmanın sadece kağıt üzerinde bir anlaşma olduğunu vurguladı. Bu anlaşmanın hayata geçmesi için Suriye'deki tarafların verdikleri tahaahütleri yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise tüm tarafların esas amacının IŞİD'le mücadele olduğunu kaydetti.

Haber Ara