Dolar

32,3373

Euro

34,9656

Altın

2.325,93

Bist

9.103,08

Süleymani'nin Irak'ta görülmesine tepki

Irak'ta Enbar'a bağlı Felluce'yi IŞİD'den geri alma operasyonu sırasında İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin Şii milis güçlerle operasyon merkezinde görünmesi tepkiye neden oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-25 11:47:23

Süleymani'nin Irak'ta görülmesine tepki

Irak'ta Enbar'a bağlı Felluce'yi IŞİD'den geri alma operasyonu sırasında İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin Şii milis güçlerden oluşan Haşdi Şabi liderleriyle operasyon merkezinde görünmesi tartışma yarattı.

AA'nın haberine göre; Şii milis güçlerden Hareket en-Nuceba tarafından Haşdi Şabi'ye bağlı Felluce operasyonlar merkezinde Süleymani'nin Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis, Bedir Güçleri lideri Hadi el-Amiri, Nuceba Hareketi lideri Ekrem el-Kaabi ve diğer Şii milis liderlerin yer aldığı fotoğraf yayınlanmıştı. Irak'taki bu görüntü sosyal medyada bazı kişiler tarafından desteklenirken, Sünni gruplar bu duruma tepki gösterdi.

SÜNNİLER ENDİŞELİ

Sünnilerin, Şii milis güçlerin Felluce operasyonuna katılması nedeniyle kendilerinden intikam alınacağı endişesi taşıdığı belirtiliyor.

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı göstericiler, Bağdat'ta girdikleri Yeşil Bölge'de İran ve Süleymani karşıtı sloganlar atmıştı. Bunun üzerine Basra ve Bağdat'ta bazı kişiler, araçlarına İran bayrakları ve Süleymani'nin posterlerini asarak sokaklarda tur atmıştı. Bu durum Sünnilerin mezhepçi yaklaşımıyla bilinen Şii milislere karşı kaygısını artırmıştı. 

'İRAN'DAN GELİP FELLUCE'YE KATILMASI YANLIŞ'

Bağdat'taki Nahrayn Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Fikren el-Ani, "Yabancı kişilerin (Süleymani) başka ülkeden (İran) gelip küçük bir bölge olan Felluce'yi kurtarma operasyonuna katılması yanlıştır ve endişe vericidir. Irak'ta bu operasyonu yürütebilen liyakatli askeri liderler mevcut." diye konuştu.

Ani, Süleymani'nin Felluce operasyonları sırasında görünmesinin Sünniler de paniğe yol açtığını ve kurtarma operasyonunun intikam operasyonuna dönüşmesi riski ve Irak'ta ulusal birliği tehlikeye atma endişesi yarattığını dile getirdi. 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara