Dolar

32,5679

Euro

34,7261

Altın

2.491,68

Bist

9.524,59

Şuhut'ta doğaya 5 yılda 85 bin keklik salındı

Şuhut'ta doğaya 5 yılda 85 bin keklik salındı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 14:57:53

Şuhut'ta doğaya 5 yılda 85 bin keklik salındı
Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı Şuhut Kanatlı Yaban Hayatı Keklik Üretme İstasyonunda son 5 yılda, yaban hayatının korunmasına yönelik üretilen 85 bin keklik, doğaya salındı.

Avcılık ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürü Turgut Civri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su işleri Bakanlığınca 2009'da Şuhut'ta keklik üretim istasyonu kurulduğunu söyledi.

Sayılarının zamanla azaldığının belirlenmesi üzerine, üretim istasyonlarında yaban hayatı açısından önemli olan kekliklerin çoğaltılmasına karar verildiğini belirten Civri, "Yanlış tarım uygulamaları, bilinçsizce kullanılan ilaçlar, kaçak avcılık ve sanayileşme, yaban hayvanlarını olumsuz yönde etkiliyor. Yaşam alanlarında azalan bu canlıların popülasyonunu arttırmak için korumaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.

-"Keklikleri 4 aylıkken doğaya salıyoruz"

Doğal yaşamda kekliklerin yumurtlama döneminin ilkbahar ayları olduğunu anlatan Civri, şöyle devam etti:

"Yavruları sıkıntı çekmesin, büyüsün ve kışa daha rahat girebilsin diye ilkbaharda yumurtluyorlar. Biz de üretim istasyonumuzda ilkbahar ortamını suni şekilde oluşturuyoruz. Ortamı ısıtarak, ışık vererek yumurtlamalarını sağlıyoruz. Kuluçka makinelerine koyduğumuz yumurtalardan, 24 günün sonunda civcivler çıkıyor. Yavru keklikleri, özel şekilde besliyoruz. Keklikleri, 4 aylıkken doğaya salıyoruz. İstasyonumuzda yılda 10 bin keklik üretimi planlanmış olmasına rağmen, titiz ve verimli bir çalışma sonucu her yıl 20 bin keklik üretiyoruz. İstasyonumuzdan, son 5 yılda 85 bin keklik doğaya bırakıldı. Bu yıl ise bugüne kadar istasyonumuzda üretilen 17 bin keklik salındı."

Ürettikleri kekliklerin yaşam alanlarına bırakılması sayesinde doğada daha fazla keklik popülasyonuyla karşılaşmaya başladıklarını aktaran Civri, şunları kaydetti:

"Doğada yaptığımız araştırmalarda, birçok yerde kekliklerle karşılaşmak bizi mutlu ediyor. Yol kenarlarında gruplar halinde kekliklerin bulunduğunu görüyoruz. Güzel bir keklik popülasyonu, oluştu. Kuşları, özellikle yaban hayatının azaldığı bölgelere bırakmaya özen gösteriyoruz. Birçok yerden talep geliyor, biz de bu talepleri Bakanlığa iletiyoruz. Onların planlamasıyla keklik salımını yapıyoruz."

Civri, tarım ürünlerine zarar veren canlılarla beslenen kekliklerin sayısının artmasının, tarımsal verim açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Haber Ara