Dolar

32,5399

Euro

34,8658

Altın

2.432,19

Bist

9.645,02

Sri Lanka parlamentosunda kavga

Sri Lanka parlamentosunda kavga

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-03 19:16:16

Sri Lanka parlamentosunda kavga
Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka'nın parlamentosunda iktidar ve muhalefet milletvekilleri kavga etti.

Hükümet yetkilileri, güvenlik konseyinin milletvekillerinin güvenliği için sadece polislerin görevlendirilmesi doğrultusunda karar verdiğini açıklamasıyla başlayan tartışmaların kavgaya dönüşmesi üzerine yaralanan milletvekillerinden biri hastaneye kaldırıldı.

Muhalif milletvekilleri ise, eski Devlet Başkanı ve şu anda milletvekili olan Mahinda Rajapaksa'nın görevde olduğu sürede, ülkede çeyrek asır süren iç savaşı 2009'da ayrılıkçı Tamil Kaplanlarının yenilgiye uğratılarak sonlandırıldığı için Rajapaksa'nın tehdit alında olduğunu ve bu gerekçeyle asker korumalarının geri çekilmemesi gerektiğini savundu.

Çeşitli savaş suçları, azınlıklara baskı yapmak ve yolsuzluklarla itham edilen Rajapaksa, 2014'teki seçimlere kadar yaklaşık 10 yıl iktidarda kalmıştı.

Sri Lanka'daki Tamil grupları, 1970'lerin başında, Budizmin resmi din ilan edilmesi, Tamilcenin resmi dil olarak kabul edilmesi, Tamillerin karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele için örgütlenme yoluna giderek Tamil Kaplanları'nı kurmuş ve bağımsız bir devlet talebiyle silahlı mücadele başlatmıştı. Sri Lanka ordusu, Tamil isyancılarını 2009 yılında yenilgiye uğratmıştı.

Ülkede 26 yıl süren iç savaşta yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü sanılıyor. Birleşmiş Milletler, hükümet güçlerince iç savaşın son aylarında 40 bin sivil Tamilin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Haber Ara